У Сарајеву отворени Дани европског филма

Срна
У Сарајеву отворени Дани европског филма

САРАЈЕВО - Шеф Делегације ЕУ Јохан Сатлер и амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стормквист вечерас су у Сарајеву отворили Дане европског филма у склопу обиљежавања Дана Европе у БиХ.

Дани европског филма отворени су пројекцијом шведског документарног филма “Хладни случај Хамарскјолд”, а биће затворени 19. маја приказивњем мађарског филма “У тајности”.

Сатлер је рекао да учествује 11 земаља и да ће фокус наредних десет дана бити на европском филму.

“Отворење Дана европског филма је филмом из Шведске, земље која тренутно предсједава ЕУ”, рекао је Сатлер, напомињући да ће и ове године у знак солидарности бити приказан филм из Украјине.

Он је изразио задовољство што је БиХ крајем прошле године направила велике кораке у правцу приступања ЕУ.

Амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стормквист изразила је задовољство што су судомаћин Дана европског филма у Сарајеву и што се фестивал отвара управо филмом из њене земље.

“Филм жХладни случај Хамарскјолдж је документарни филм посвећен другом генералном секретару УН Дагу Хамарскјолду. У филму се покушава ријешити његова мистериозна смрт. Битно је напоменути да је током његовог мандата започет пројекат хуманитарних УН мисија за очување мира широм свијета. Та порука за коју је радио мир, дијалог и сарадња релевантна је и данас”, рекла је Стормквистова.

Програм поводом обиљежавања Дана Европе у БиХ организује ЕУ у БИХ у сарадњи са културним институцијама земаља чланица ЕУ и њиховим амбасадама у БиХ.

Пројекције у кину “Митинг поинт” почињу свако вече у 20.00 часова, осим сутра када су на програму два филма у 18.00 и 20.00 часова. Бесплатне улазнице се преузимају у кину сат времан прије почетка пројекције.

На сутрашњем програму су филмови “Бескрајно љето” у 18.00 и комедија “Рамона” у 20.00 часова.

Превиђено је да у петак, 12. маја, буде приказан хрватски филм “Допунска настава”, у суботу, 13. маја, украјинска комедија “Лукцембург Лукцембург”, а у недјељу, 14. маја, филм “Микадо”, који представља Амбасада Румуније у БиХ.

На програму у понедјељак, 15. маја, је научнофантастични филм “Рубикон”, који представљају Амбасада Аустрије и Аустријски културни форум у БиХ, док ће у уторак, 16. маја, бити приказан филм “Рабије Курназ вс. Џорџ Буш”, којег представљају Амбасада Њемачке и Гете-Институт у БиХ.

Биографска драма “Затопек”, који представља Амбасада Чешке, на програму је у сриједу, 17. маја, у четвртак, 18. маја, биће приказана породична комедија “Мој брат гања диносаурусе”, који представља Амбасада Италије у БиХ, а у петак, 19. маја, када се завршава програм пројекцијом филма “У тајности” који представља Амбасада Мађарске у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана