U Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma

Srna
U Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma

SARAJEVO - Šef Delegacije EU Johan Satler i ambasador Švedske u BiH Johana Stormkvist večeras su u Sarajevu otvorili Dane evropskog filma u sklopu obilježavanja Dana Evrope u BiH.

Dani evropskog filma otvoreni su projekcijom švedskog dokumentarnog filma “Hladni slučaj Hamarskjold”, a biće zatvoreni 19. maja prikazivnjem mađarskog filma “U tajnosti”.

Satler je rekao da učestvuje 11 zemalja i da će fokus narednih deset dana biti na evropskom filmu.

“Otvorenje Dana evropskog filma je filmom iz Švedske, zemlje koja trenutno predsjedava EU”, rekao je Satler, napominjući da će i ove godine u znak solidarnosti biti prikazan film iz Ukrajine.

On je izrazio zadovoljstvo što je BiH krajem prošle godine napravila velike korake u pravcu pristupanja EU.

Ambasador Švedske u BiH Johana Stormkvist izrazila je zadovoljstvo što su sudomaćin Dana evropskog filma u Sarajevu i što se festival otvara upravo filmom iz njene zemlje.

“Film žHladni slučaj Hamarskjoldž je dokumentarni film posvećen drugom generalnom sekretaru UN Dagu Hamarskjoldu. U filmu se pokušava riješiti njegova misteriozna smrt. Bitno je napomenuti da je tokom njegovog mandata započet projekat humanitarnih UN misija za očuvanje mira širom svijeta. Ta poruka za koju je radio mir, dijalog i saradnja relevantna je i danas”, rekla je Stormkvistova.

Program povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH organizuje EU u BIH u saradnji sa kulturnim institucijama zemalja članica EU i njihovim ambasadama u BiH.

Projekcije u kinu “Miting point” počinju svako veče u 20.00 časova, osim sutra kada su na programu dva filma u 18.00 i 20.00 časova. Besplatne ulaznice se preuzimaju u kinu sat vreman prije početka projekcije.

Na sutrašnjem programu su filmovi “Beskrajno ljeto” u 18.00 i komedija “Ramona” u 20.00 časova.

Previđeno je da u petak, 12. maja, bude prikazan hrvatski film “Dopunska nastava”, u subotu, 13. maja, ukrajinska komedija “Lukcemburg Lukcemburg”, a u nedjelju, 14. maja, film “Mikado”, koji predstavlja Ambasada Rumunije u BiH.

Na programu u ponedjeljak, 15. maja, je naučnofantastični film “Rubikon”, koji predstavljaju Ambasada Austrije i Austrijski kulturni forum u BiH, dok će u utorak, 16. maja, biti prikazan film “Rabije Kurnaz vs. Džordž Buš”, kojeg predstavljaju Ambasada Njemačke i Gete-Institut u BiH.

Biografska drama “Zatopek”, koji predstavlja Ambasada Češke, na programu je u srijedu, 17. maja, u četvrtak, 18. maja, biće prikazana porodična komedija “Moj brat ganja dinosauruse”, koji predstavlja Ambasada Italije u BiH, a u petak, 19. maja, kada se završava program projekcijom filma “U tajnosti” koji predstavlja Ambasada Mađarske u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana