У Кинотеци приказана рестаурирана верзија филма “Пас који је волео возове”

Танјуг
У Кинотеци приказана рестаурирана верзија филма “Пас који је волео возове”

БЕОГРАД – Антологијски домаћи филм „Пас који је волео возове” Горана Паскаљевића, према сценарију Гордана Михића, након што је дигитално рестауриран у оквиру пројекта “А1 Кинотека”, премијерно је приказан вечерас у Југословенској кинотеци.

Филм је премијерно изведен 1977. године, а осим Светлане Бојковић у улози анти-јунакиње Мике, бивше робијашице у бјекству, улоге су поред осталих тумачили Велимир Бата Живојиновић, Ирфан Менсур, Павле Вуисић, Данило Бата Стојковић и Душан Јанићијевић.

Светлана Бојковић је за главну женску улогу освојила престижну награду Златна Арена на фестивалу у Пули 1978. године.

Музику је компоновао Зоран Христић један од најзначајнијих српских аутора савремене и примијењене музике.

“Пас који је волео возове” налази се на листи 100 нсрпских филмова из периода од 1911. до 1999. године које је Југословенска кинотека 2016. године прогласила за културно добро од великог значаја.

Један од најзначајнијих српских домаћих редитеља, Горан Паскаљевић, кроз овај филм гради универзалну причу о потрази за слободом, кроз лик дјевојке Мике која на свом путу упознаје бившег филмског каскадера, сада циркузанта на родеу са коњима и магарцем, и наивног, симпатичног младића који вјерује у пријатељство и љубав, а тражи изгубљеног пса по возовима.

Та три водјећа лика, кроз сусрете и растанке, приповиједају причу о људском трагању за слободом и идеалним свијетом које са собом носи и многа разочарења и падове.

Ово је 27. филм који је дигитално рестауриран у одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке, у оквиру пројекта “А1 Кинотека” .

Пројекат од 2017. године заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија и има јасан циљ да омогући телевизијско и биоскопско приказивање познатих филмских наслова, као и да их сачува за будуће генерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана