U Kinoteci prikazana restaurirana verzija filma “Pas koji je voleo vozove”

Tanjug
U Kinoteci prikazana restaurirana verzija filma “Pas koji je voleo vozove”

BEOGRAD – Antologijski domaći film „Pas koji je voleo vozove” Gorana Paskaljevića, prema scenariju Gordana Mihića, nakon što je digitalno restauriran u okviru projekta “A1 Kinoteka”, premijerno je prikazan večeras u Jugoslovenskoj kinoteci.

Film je premijerno izveden 1977. godine, a osim Svetlane Bojković u ulozi anti-junakinje Mike, bivše robijašice u bjekstvu, uloge su pored ostalih tumačili Velimir Bata Živojinović, Irfan Mensur, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković i Dušan Janićijević.

Svetlana Bojković je za glavnu žensku ulogu osvojila prestižnu nagradu Zlatna Arena na festivalu u Puli 1978. godine.

Muziku je komponovao Zoran Hristić jedan od najznačajnijih srpskih autora savremene i primijenjene muzike.

“Pas koji je voleo vozove” nalazi se na listi 100 nsrpskih filmova iz perioda od 1911. do 1999. godine koje je Jugoslovenska kinoteka 2016. godine proglasila za kulturno dobro od velikog značaja.

Jedan od najznačajnijih srpskih domaćih reditelja, Goran Paskaljević, kroz ovaj film gradi univerzalnu priču o potrazi za slobodom, kroz lik djevojke Mike koja na svom putu upoznaje bivšeg filmskog kaskadera, sada cirkuzanta na rodeu sa konjima i magarcem, i naivnog, simpatičnog mladića koji vjeruje u prijateljstvo i ljubav, a traži izgubljenog psa po vozovima.

Ta tri vodjeća lika, kroz susrete i rastanke, pripovijedaju priču o ljudskom traganju za slobodom i idealnim svijetom koje sa sobom nosi i mnoga razočarenja i padove.

Ovo je 27. film koji je digitalno restauriran u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta “A1 Kinoteka” .

Projekat od 2017. godine zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija i ima jasan cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana