Трирова "Најгора особа на свијету" најбоља на Палићу

Тањуг
Foto: Агенције

ПАЛИЋ - Међународни жири прогласио је "Најгору особу на свијету" норвешког редитеља Јоакима Трира за најбољи филм Главног такмичарског програма 28. Фестивала европског филма, који се вечерас завршава на Палићу.

Међународни жири је данас на завршној конференцији за новинаре Палића саопштио да "Најгора особа на свијету" добија награду Златни торањ за најбољи филм за "мајсторство коришћења свих елемената кинематографије у дубинском истраживању психологије људских односа у савременом друштву".

Чланови Међународног жирија, њемачки критичар Клаус Едер, српска глумица Миња Пековић, редитељи Јован Арсенић из Њемачке, Христос Никоу из Грчке и Дарја Онишченко из Украјине, оцијенили су као одличан Главни такмичарски програм овогодишњег Палића, у оквиру ког се нашло 12 филмова.

Палићки торањ за најбољу режију Међународни жири је додијелио Фериту Карахану за филм "Чувар брата својега", за "префињен начин на који открива друштвено стање у источној Турској".

Међународни жири је додијелио и специјално признање британском филму "Дневник из Гвантанама" за "глумачку бравуру Тахара Рахима и режију Кевина Мекдоналда због којих смо осјетили патњу затвореника у Гвантанаму".

Жири ФИПРЕСЦИ је за најбољи филм Главног такмичарског програма Палића такође прогласио Трирову "Најгору особу на свету".

Шпанац Андони Итурбе Толоса, Румун Дину-Јоан Никула и Барбара Гасер из Аустрије награду ФИПРЕСЦИ доделили су Триру "за опору и отрежњујућу студију карактера, која ставља у фокус стање савремене жене као несигурне, али оснажене личности, у облику визионарског постромантичног филма".

Међународни жири критике једногласно је за најбољи филм

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана