Trirova "Najgora osoba na svijetu" najbolja na Paliću

Tanjug
Foto: Agencije

PALIĆ - Međunarodni žiri proglasio je "Najgoru osobu na svijetu" norveškog reditelja Joakima Trira za najbolji film Glavnog takmičarskog programa 28. Festivala evropskog filma, koji se večeras završava na Paliću.

Međunarodni žiri je danas na završnoj konferenciji za novinare Palića saopštio da "Najgora osoba na svijetu" dobija nagradu Zlatni toranj za najbolji film za "majstorstvo korišćenja svih elemenata kinematografije u dubinskom istraživanju psihologije ljudskih odnosa u savremenom društvu".

Članovi Međunarodnog žirija, njemački kritičar Klaus Eder, srpska glumica Minja Peković, reditelji Jovan Arsenić iz Njemačke, Hristos Nikou iz Grčke i Darja Oniščenko iz Ukrajine, ocijenili su kao odličan Glavni takmičarski program ovogodišnjeg Palića, u okviru kog se našlo 12 filmova.

Palićki toranj za najbolju režiju Međunarodni žiri je dodijelio Feritu Karahanu za film "Čuvar brata svojega", za "prefinjen način na koji otkriva društveno stanje u istočnoj Turskoj".

Međunarodni žiri je dodijelio i specijalno priznanje britanskom filmu "Dnevnik iz Gvantanama" za "glumačku bravuru Tahara Rahima i režiju Kevina Mekdonalda zbog kojih smo osjetili patnju zatvorenika u Gvantanamu".

Žiri FIPRESCI je za najbolji film Glavnog takmičarskog programa Palića takođe proglasio Trirovu "Najgoru osobu na svetu".

Španac Andoni Iturbe Tolosa, Rumun Dinu-Joan Nikula i Barbara Gaser iz Austrije nagradu FIPRESCI dodelili su Triru "za oporu i otrežnjujuću studiju karaktera, koja stavlja u fokus stanje savremene žene kao nesigurne, ali osnažene ličnosti, u obliku vizionarskog postromantičnog filma".

Međunarodni žiri kritike jednoglasno je za najbolji film

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana