“Тор: Љубав и грмљавина” од данас у домаћим биоскопима

Бранислав Предојевић
“Тор: Љубав и грмљавина” од данас у домаћим биоскопима

БАЊАЛУКА - Филм “Тор: Љубав и грмљавина”, четврто остварење из серијала о нордијском богу грома и члану тима “Осветника”, од данас се налази на редовном репертоару биоскопа “Синеплекс Палас”, али и осталих домаћих и свјетских биоскопа.

Нови филм из “Марвеловог” филмског универзума проналази емотивно сломљеног Тора (Крис Хемсворт) који је у потрази за унутрашњим миром, уз жељу да се ријеши божанског статуса.

Ипак, његово пензионисање прекида галактички убица познат као Гор-убица богова (Кристијан Бејл) који тражи истребљење свих богова у галаксији. За борбу против пријетње Тор добија помоћ од Валкире (Теса Томпсон), Корга (Таика Ваитити) и бивше дјевојке Џејн Фостер (Натали Портман) која, на Торово изненађење, необјашњиво рукује његовим магичним чекићем Мјолниром под именом Моћни Тор. Заједно се упуштају у космичку авантуру како би открили мистерију Горове освете и зауставили га прије него што буде прекасно, добивши успут помоћ од екипе Чувара галаксије и олимпијског бога Зевса (Расел Кроу).

Режију потписује Таика Ваитити (“Тор: Рагнарок”, “Џоџо Рабит”) који је написао сценарио заједно са Џенифер Кајтин Робинсон, а по његовим ријечима, желио је да сними филм другачији од “Рагнарока”, са идејом да то буде љубавна прича и авантура инспирисана осамдесетим, што се допало и главној звијезди Крису Хемсворту.

- Када се појавио “Рагнарок”, рекао сам Таики да се осјећам мало заглављено и досадно у ономе што лик ради, а он ми је рекао: “И мени је досадно”. Нови филм је у суштини демонтирање и уништавање свега што смо знали, и полазак испочетка. Потпуно је освјежавајуће искуство открити једну нову страну Тора - рекао је Хемсворт.

Сценариста и режисер Ваитити успио је у франшизу о Тору унијети хумор и открити комичарску страну Хемсворта и екипе, а сада је, по његовим ријечима, била на реду и његова романтична страна.

- Успјели смо да направимо и нешто што је као једна заиста емотивна прича. Проналазимо Тора у кризи средњих година и он покушава пронаћи своје мјесто у свијету. Да ли ће заиста заувијек бити херој или постоји нешто друго? И оно што је сјајно је на крају филма, он доживљава љубав и на крају пронађе своју сврху - рекао је Ваитити.

Филм је продуцирао уходани тандем Кевин Фејг и Бред Виндербум, траје 119 минута, а буџет му је износио импресивних 250 милиона долара.

Зарада и критике

Филм је премијерно приказан 23. јуна у Холивуду, овог викенда креће у редовну  биоскопску дистрибуцију, а процјењује се да ће у САД и Канади зарадити од 140 до 167 милиона долара у првом викенду.

Прве критике филма су повољне, а сајт за прикупљање рецензија “Ротен томејтос” пријавио је позитивну оцјену одобравања од 71 одсто, са просјечном оцјеном од 6,7/10, на основу 140 рецензија. На сајту “Метакритик” филм има просјечну оцјену 61 од могућих 100, на основу става 40 критичара, што указује на “генерално повољне критике”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана