“Tor: Ljubav i grmljavina” od danas u domaćim bioskopima

Branislav Predojević
“Tor: Ljubav i grmljavina” od danas u domaćim bioskopima

BANjALUKA - Film “Tor: Ljubav i grmljavina”, četvrto ostvarenje iz serijala o nordijskom bogu groma i članu tima “Osvetnika”, od danas se nalazi na redovnom repertoaru bioskopa “Sinepleks Palas”, ali i ostalih domaćih i svjetskih bioskopa.

Novi film iz “Marvelovog” filmskog univerzuma pronalazi emotivno slomljenog Tora (Kris Hemsvort) koji je u potrazi za unutrašnjim mirom, uz želju da se riješi božanskog statusa.

Ipak, njegovo penzionisanje prekida galaktički ubica poznat kao Gor-ubica bogova (Kristijan Bejl) koji traži istrebljenje svih bogova u galaksiji. Za borbu protiv prijetnje Tor dobija pomoć od Valkire (Tesa Tompson), Korga (Taika Vaititi) i bivše djevojke Džejn Foster (Natali Portman) koja, na Torovo iznenađenje, neobjašnjivo rukuje njegovim magičnim čekićem Mjolnirom pod imenom Moćni Tor. Zajedno se upuštaju u kosmičku avanturu kako bi otkrili misteriju Gorove osvete i zaustavili ga prije nego što bude prekasno, dobivši usput pomoć od ekipe Čuvara galaksije i olimpijskog boga Zevsa (Rasel Krou).

Režiju potpisuje Taika Vaititi (“Tor: Ragnarok”, “Džodžo Rabit”) koji je napisao scenario zajedno sa Dženifer Kajtin Robinson, a po njegovim riječima, želio je da snimi film drugačiji od “Ragnaroka”, sa idejom da to bude ljubavna priča i avantura inspirisana osamdesetim, što se dopalo i glavnoj zvijezdi Krisu Hemsvortu.

- Kada se pojavio “Ragnarok”, rekao sam Taiki da se osjećam malo zaglavljeno i dosadno u onome što lik radi, a on mi je rekao: “I meni je dosadno”. Novi film je u suštini demontiranje i uništavanje svega što smo znali, i polazak ispočetka. Potpuno je osvježavajuće iskustvo otkriti jednu novu stranu Tora - rekao je Hemsvort.

Scenarista i režiser Vaititi uspio je u franšizu o Toru unijeti humor i otkriti komičarsku stranu Hemsvorta i ekipe, a sada je, po njegovim riječima, bila na redu i njegova romantična strana.

- Uspjeli smo da napravimo i nešto što je kao jedna zaista emotivna priča. Pronalazimo Tora u krizi srednjih godina i on pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu. Da li će zaista zauvijek biti heroj ili postoji nešto drugo? I ono što je sjajno je na kraju filma, on doživljava ljubav i na kraju pronađe svoju svrhu - rekao je Vaititi.

Film je producirao uhodani tandem Kevin Fejg i Bred Vinderbum, traje 119 minuta, a budžet mu je iznosio impresivnih 250 miliona dolara.

Zarada i kritike

Film je premijerno prikazan 23. juna u Holivudu, ovog vikenda kreće u redovnu  bioskopsku distribuciju, a procjenjuje se da će u SAD i Kanadi zaraditi od 140 do 167 miliona dolara u prvom vikendu.

Prve kritike filma su povoljne, a sajt za prikupljanje recenzija “Roten tomejtos” prijavio je pozitivnu ocjenu odobravanja od 71 odsto, sa prosječnom ocjenom od 6,7/10, na osnovu 140 recenzija. Na sajtu “Metakritik” film ima prosječnu ocjenu 61 od mogućih 100, na osnovu stava 40 kritičara, što ukazuje na “generalno povoljne kritike”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana