Тања Бошковић: Грета није волела површни Холивуд

Aлександра Рајковић
Тања Бошковић: Грета није волела површни Холивуд

Грета Гарбо није волела гламур и тај погубни површни Холивуд, без обзира на то колико је била гламурозна. Она је била дубока особа, по осећањима, служењу лепоти, али такође је била опчињена уметношћу.

Рекла је у интервјуу за “Глас Српске” истакнута српска глумица Тања Бошковић, славна по бројним улогама које је остварила у филмовима, позоришним представама и телевизијским серијама.

Њена најновија рола је у представи “Тајна Грете Гарбо”, коју са успјехом игра на сцени театра “Мадленианум”.

* ГЛAС: Каква искуства са собом носи улога свјетски познате диве?

БОШКОВИЋ: То је за мене био узбудљив животни тренутак. Ретко се деси да се поклопе животни тренутак и онај који је уметнички. Првог јануара сам отишла у пензију и више нисам члан “Aтељеа 212”, неколико дана касније сам почела да радим комад “Тајна Грете Гарбо” у режији дивне редитељке Ђурђе Тешић. Ова редитељка је више пута режирала представе у Бањалуци и носи јако лепе утиске из Народног позоришта Републике Српске. Ђурђа често говори како јој недостаје уметничка атмосфера и начин рада из Бањалуке. Она је направила прекрасну поделу у представи “Тајна Грете Гарбо”, чак се усуђујем да кажем холивудску поделу. Мики Крстовић и ја смо већ 18 година партнери у представи “Једно љубавно писмо”. Тражили смо комад у којем ћемо бити поново заједно, а у “Тајни Грете Гарбо” се управо ради о једном невероватном односу између Роберта и Грете. Лик Роберта је направљен од неколико блиских пријатеља Грете Гарбо. Миро Гавран је, знајући детаље из њеног живота, направио врло вешт комад, одлично скројен. Грета је до те мере била посебна особа да ми је било потпуно узбудљиво да се на неки начин приближим том невероватном карактеру.

* ГЛAС: Јесте ли задовољни како је представа допрла до публике?

БОШКОВИЋ: Веома сам задовољна, до сада смо имали три извођења. Премијеру никада не рачунам као нешто озбиљно и за мене је то непријатна ситуација. Премијера служи да сви сегменти једне представе полако почну да живе заједно. Првих пет извођења не рачунам, јер тек после тога ако нешто не ваља, то иде директно глумцима “на муку”. Пре петог извођења то је још уигравање. Цео тим представе се на премијери представља први пут и почиње да живи један живот. Никада није довољно проба, чини ми се да нам увек фали бар још пет. Пошто је велико сиромаштво у култури, онда никад нема довољно новца да се још тих пет дана скупи у једну тачку. Међутим, када смо имали извођење “Тајне Грете Гарбо” 2. марта све је било по мојој мери. Пријатељице из позоришта су дошле да ме гледају, била сам веома срећна и мислим да је то било одлично извођење.

* ГЛAС: Шта Грету Гарбо одваја од свих ликова које сте до сада играли?

БОШКОВИЋ: Интересантно је управо то што се она нама представља кроз овај комад у оним годинама у којима о њој ништа не знамо. Она је у 36. години отишла из глумачког посла и шездесетих година 20. века био је један покушај да се у величанственој глумачкој екипи поново врати на филм. Међутим, из неких разлога продуцентске природе, то се није десило. Не знамо шта се дешавало Грети педесетих година 20. века. Миро Гавран је управо у 1954. годину сместио радњу представе, када је она имала 50 година. О том периоду имамо штуре податке, да је живела негде у околини Њујорка. Грета Гарбо је била изузетно занимљива особа, али тајанствена. Она није давала да се лако улази у њен живот.

Жанр

* ГЛ: У којем жанру је представа о Грети Гарбо?

БОШКОВИЋ: Овај комад је без претензија да буде документаран и представио је један женски проблем зрелих година и мислим да то изванредно комуницира са публиком. Представа је и психолошки трилер и то ми се такође допада, али не може се јасно одредити жанр. Било је веома занимљиво бавити се Гретом Гарбо и њеним животом и оно мало до чега сам могла да дођем је невероватно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана