Шведски “Triangle of Sadness” добитник Златне палме

Танјуг
Шведски “Triangle of Sadness” добитник Златне палме

КАН - Остварење “Triangle of Sadness” шведског режисера Рубена Остлунда добитник је Златне палме за најбољи филм на Канском фестивалу, јавља Ројтерс.

Лауреата је одабрао деветочлани жири на челу са француским глумцем Венсаном Лендоном, а уручена је на данашњој завршној церемонији у театру Гран Лимиер у Кану.

“Triangle of Sadness”, комедија о рату између друштвених класа, донијела је Остлунду другу Златну палму, а претходну је добио за филм “Квадрат” 2017. године.

„Жељели смо да када изађемо из сале послије јавне пројекције имамо о чему да разговарамо. Сви се слажемо да је јединствена ствар у биоскопу то што филм гледамо заједно. Дакле, морамо да сачувамо нешто о чему бисмо причали, али и да се забављамо и забављамо”, изјавио је Остлунд, преноси АП.

Другу н аграду жирија, Гран при, подијелили су белгијски режисер Лукас Донт за драму “Close” и “Start at Noon” францускиње Клер Дени.

Награда за режију отишла је у руке јужнокорејског режисера Парк Чан-вука за филм “Decision to Leave.

Јужнокорејски глумац Сонг Канг-хо проглашен је за најбољег глумца за улогу у филму јапанског режисера Хироказу Коре-еде жжБрокер'''', док је награду за најбољу глумицу добила Иранка Зар Амир Ебрахими за улогу у филму “Holy Spider''''.

Седамдесет пето издање фестивала одржава се у традиционалној календарској форми послије двије године прекида изазваних пандемијом корона вируса.

На фестивалу су ван такмичарске конкуренције приказани холивудски филмови “Елвис''”Топ Гун: Маверицк,'''' и „Three Thounsand Years of Longing'''', који су допринели да се Кану послије паузе врати некадашњи гламур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана