Švedski “Triangle of Sadness” dobitnik Zlatne palme

Tanjug
Švedski “Triangle of Sadness” dobitnik Zlatne palme

KAN - Ostvarenje “Triangle of Sadness” švedskog režisera Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme za najbolji film na Kanskom festivalu, javlja Rojters.

Laureata je odabrao devetočlani žiri na čelu sa francuskim glumcem Vensanom Lendonom, a uručena je na današnjoj završnoj ceremoniji u teatru Gran Limier u Kanu.

“Triangle of Sadness”, komedija o ratu između društvenih klasa, donijela je Ostlundu drugu Zlatnu palmu, a prethodnu je dobio za film “Kvadrat” 2017. godine.

„Željeli smo da kada izađemo iz sale poslije javne projekcije imamo o čemu da razgovaramo. Svi se slažemo da je jedinstvena stvar u bioskopu to što film gledamo zajedno. Dakle, moramo da sačuvamo nešto o čemu bismo pričali, ali i da se zabavljamo i zabavljamo”, izjavio je Ostlund, prenosi AP.

Drugu n agradu žirija, Gran pri, podijelili su belgijski režiser Lukas Dont za dramu “Close” i “Start at Noon” francuskinje Kler Deni.

Nagrada za režiju otišla je u ruke južnokorejskog režisera Park Čan-vuka za film “Decision to Leave.

Južnokorejski glumac Song Kang-ho proglašen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu japanskog režisera Hirokazu Kore-ede žžBroker'''', dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Iranka Zar Amir Ebrahimi za ulogu u filmu “Holy Spider''''.

Sedamdeset peto izdanje festivala održava se u tradicionalnoj kalendarskoj formi poslije dvije godine prekida izazvanih pandemijom korona virusa.

Na festivalu su van takmičarske konkurencije prikazani holivudski filmovi “Elvis''”Top Gun: Maverick,'''' i „Three Thounsand Years of Longing'''', koji su doprineli da se Kanu poslije pauze vrati nekadašnji glamur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana