Сутра почиње филмски Фестивал медитеранског и европског филма

Срна
Сутра почиње филмски Фестивал медитеранског и европског филма

Требиње - Седми Фестивал медитеранског и европског филма током којег ће бити приказана 24 остварења, свечано ће бити отворен сутра у Културном центру у Требињу, а награда Златни платан биће уручена Ирфану Менсуру и Аници Доброј.

Фестивал, чији је овогодишњи назив “У сазвијежђу платана”, ће у 21.00 час отворити документарни филм “Колијевка”, младе ауторке Саре Колак из Требиња.

Седам фестивалских ноћи, играних и документарних филмова, затвориће остварење “Границе кише”, које је снимано на подручју Требиња и у којем играју и требињски глумци.

Умјетнички директор Фестивала Пеђа Милојевић истакао је да ће овогодишње издање Фестивала имати и неколико новитета, међу којима су најзначајнији додјела специјалне награде публике за филмско остварење, пројекција краткометражних документарних филмова на тераси хотела “Леотар”, гостовање учесника фестивала и пројекција филма “Теслин народ” у Билећи.

“Оно што ће, вјерујем, публика најрадије да прихвати као новину фестивала је дружење са глумцима - добитницима награде Златни платан у недјељу у 12.00 часова у башти хотела жПлатаниж”, рекао је Милојевић, који је и селектор Фестивала.

Он је навео да ће у наредних седам дана, до 2. августа, у Требињу боравити бројна глумачка имена, међу којима су Аница Добра и Ирфан Менсур, те Дара Џокић, Небојша Миловановић, Драган Маринковић, Гали Брит из Израела, Јанко Ђурић.

Подсјетивши да се на Фестивалу медитеранског и европског филма приказују само премијере, Милојевић је рекао да ће, осим филмова из региона, бити приказана и филмска остварења из Либана, Турске, Италије, Израела.

Умјетнички директор требињског Културног центра Миљан Вуковић рекао је да је Филмски фестивал медијски један од најпраћенијих и ријетких културних догађаја у овом граду који је успио да споји више јавних установа које раде на његовој реализацији.

У оквиру фестивалских дана професор Факултета савремених умјетности из Београда и редитељ Петар Станојловић одржаће петодневну филмску радионицу у Музеју Херцеговине, а у галерији Културног центра биће приказана изложба о славном америчком глумцу српског поријекла Младену Секуловићу, познатијем као Карл Малден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана