Sutra počinje filmski Festival mediteranskog i evropskog filma

Srna
Sutra počinje filmski Festival mediteranskog i evropskog filma

Trebinje - Sedmi Festival mediteranskog i evropskog filma tokom kojeg će biti prikazana 24 ostvarenja, svečano će biti otvoren sutra u Kulturnom centru u Trebinju, a nagrada Zlatni platan biće uručena Irfanu Mensuru i Anici Dobroj.

Festival, čiji je ovogodišnji naziv “U sazviježđu platana”, će u 21.00 čas otvoriti dokumentarni film “Kolijevka”, mlade autorke Sare Kolak iz Trebinja.

Sedam festivalskih noći, igranih i dokumentarnih filmova, zatvoriće ostvarenje “Granice kiše”, koje je snimano na području Trebinja i u kojem igraju i trebinjski glumci.

Umjetnički direktor Festivala Peđa Milojević istakao je da će ovogodišnje izdanje Festivala imati i nekoliko noviteta, među kojima su najznačajniji dodjela specijalne nagrade publike za filmsko ostvarenje, projekcija kratkometražnih dokumentarnih filmova na terasi hotela “Leotar”, gostovanje učesnika festivala i projekcija filma “Teslin narod” u Bileći.

“Ono što će, vjerujem, publika najradije da prihvati kao novinu festivala je druženje sa glumcima - dobitnicima nagrade Zlatni platan u nedjelju u 12.00 časova u bašti hotela žPlataniž”, rekao je Milojević, koji je i selektor Festivala.

On je naveo da će u narednih sedam dana, do 2. avgusta, u Trebinju boraviti brojna glumačka imena, među kojima su Anica Dobra i Irfan Mensur, te Dara Džokić, Nebojša Milovanović, Dragan Marinković, Gali Brit iz Izraela, Janko Đurić.

Podsjetivši da se na Festivalu mediteranskog i evropskog filma prikazuju samo premijere, Milojević je rekao da će, osim filmova iz regiona, biti prikazana i filmska ostvarenja iz Libana, Turske, Italije, Izraela.

Umjetnički direktor trebinjskog Kulturnog centra Miljan Vuković rekao je da je Filmski festival medijski jedan od najpraćenijih i rijetkih kulturnih događaja u ovom gradu koji je uspio da spoji više javnih ustanova koje rade na njegovoj realizaciji.

U okviru festivalskih dana profesor Fakulteta savremenih umjetnosti iz Beograda i reditelj Petar Stanojlović održaće petodnevnu filmsku radionicu u Muzeju Hercegovine, a u galeriji Kulturnog centra biće prikazana izložba o slavnom američkom glumcu srpskog porijekla Mladenu Sekuloviću, poznatijem kao Karl Malden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana