Стиже серија о великом Михајлу Пупину у режији Данила Бећковића: Знањем помјерао границе задуживши човјечанство

Г.С.
Стиже серија о великом Михајлу Пупину у режији Данила Бећковића: Знањем помјерао границе задуживши човјечанство

Славни српски научник Михајло Пупин коначно ће добити серију о свом животу, која ће се звати “Пупин”. Остварење режисера Данила Бећковића, осим добро познатих изума које је српски научник оставио човјечанству, откриће и његова достигнућа мање позната јавности, а кључна за догађаје који мијењају свијет.

Према писању српских медија, ова серија  ће имати 10 епизода, Михајла Пупина играће Драган Мићановић, док ће научникову мајку глумити славна српска глумица Бранка Катић.

Глумац Драган Мићановић је за српске медије истакао да је тешко описати осјећај глумца када добије задатак да игра личност којој се диви.

- Што више сазнајем о њему, моја фасцинација је све већа. Постоје многе личности са ових простора које су за свога живота постигле много и којима садашње генерације, на разне начине, па и кроз кинематографију, одају дубоко поштовање. Али је мало оних наших земљака који су знањем и научним радом задужили читаво човечанство, гурали га напред, померали границе -  истакао је Мићановић.

Нагласио је да је читао да је Михајло Пупин, поред многих ствари, био и један од оснивача НАСА, те предсједник Одбора за ваздухопловне комуникације.

- А баш пре неки дан, са ровера НАСА, први пут свет је чуо звук ветра са Марса. Одмах сам помислио на њега. Ма то је тај ветар са пашњака Идвора, родног му места, па преко Америке. Ни Марс му није граница - рекао је Мићановић.

Продуцент серије Анета Ивановић истакла је да је главни циљ да се живот Михајла Пупина оживи кроз модерну телевизијску серију.

- То је човек који је од банатског пашњака стигао до самог врха светске науке, дипломатије, бизниса и постигао вансеријске резултате у свим овим областима. Пупин је учинио за Србију, у којој је рођен, и за Америку, у којој је стварао, невероватне ствари, а ипак, овде, у његовој домовини, ево ни после 100 година, та прича није испричана - казала је  Ивановићева и додала да три године припремају ову серију, те да је вријеме да се неке неправде исправе, као што је увјерење да су Пупин и Тесла били непријатељи.

Редитељ

Редитељ серије Данило Бећковић истакао је да је прича о Михајлу Пупину велика и важна.

- То неће бити пригодни програм за обележавање неке годишњице, већ узбудљива, авантуристичка сага о путовању из српске Војводине у нови свет, о борби за опстанак у Америци, о продору у највише светске научне кругове и највише слојеве америчког друштва - рекао је Бећковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана