Stiže serija o velikom Mihajlu Pupinu u režiji Danila Bećkovića: Znanjem pomjerao granice zaduživši čovječanstvo

G.S.
Stiže serija o velikom Mihajlu Pupinu u režiji Danila Bećkovića: Znanjem pomjerao granice zaduživši čovječanstvo

Slavni srpski naučnik Mihajlo Pupin konačno će dobiti seriju o svom životu, koja će se zvati “Pupin”. Ostvarenje režisera Danila Bećkovića, osim dobro poznatih izuma koje je srpski naučnik ostavio čovječanstvu, otkriće i njegova dostignuća manje poznata javnosti, a ključna za događaje koji mijenjaju svijet.

Prema pisanju srpskih medija, ova serija  će imati 10 epizoda, Mihajla Pupina igraće Dragan Mićanović, dok će naučnikovu majku glumiti slavna srpska glumica Branka Katić.

Glumac Dragan Mićanović je za srpske medije istakao da je teško opisati osjećaj glumca kada dobije zadatak da igra ličnost kojoj se divi.

- Što više saznajem o njemu, moja fascinacija je sve veća. Postoje mnoge ličnosti sa ovih prostora koje su za svoga života postigle mnogo i kojima sadašnje generacije, na razne načine, pa i kroz kinematografiju, odaju duboko poštovanje. Ali je malo onih naših zemljaka koji su znanjem i naučnim radom zadužili čitavo čovečanstvo, gurali ga napred, pomerali granice -  istakao je Mićanović.

Naglasio je da je čitao da je Mihajlo Pupin, pored mnogih stvari, bio i jedan od osnivača NASA, te predsjednik Odbora za vazduhoplovne komunikacije.

- A baš pre neki dan, sa rovera NASA, prvi put svet je čuo zvuk vetra sa Marsa. Odmah sam pomislio na njega. Ma to je taj vetar sa pašnjaka Idvora, rodnog mu mesta, pa preko Amerike. Ni Mars mu nije granica - rekao je Mićanović.

Producent serije Aneta Ivanović istakla je da je glavni cilj da se život Mihajla Pupina oživi kroz modernu televizijsku seriju.

- To je čovek koji je od banatskog pašnjaka stigao do samog vrha svetske nauke, diplomatije, biznisa i postigao vanserijske rezultate u svim ovim oblastima. Pupin je učinio za Srbiju, u kojoj je rođen, i za Ameriku, u kojoj je stvarao, neverovatne stvari, a ipak, ovde, u njegovoj domovini, evo ni posle 100 godina, ta priča nije ispričana - kazala je  Ivanovićeva i dodala da tri godine pripremaju ovu seriju, te da je vrijeme da se neke nepravde isprave, kao što je uvjerenje da su Pupin i Tesla bili neprijatelji.

Reditelj

Reditelj serije Danilo Bećković istakao je da je priča o Mihajlu Pupinu velika i važna.

- To neće biti prigodni program za obeležavanje neke godišnjice, već uzbudljiva, avanturistička saga o putovanju iz srpske Vojvodine u novi svet, o borbi za opstanak u Americi, o prodoru u najviše svetske naučne krugove i najviše slojeve američkog društva - rekao je Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana