Стиже раскошна колекција са пет филмова о Супермену: Холивудска авантура човјека од челика

Бранислав Предојевић
Стиже раскошна колекција са пет филмова о Супермену: Холивудска авантура човјека од челика

ЛОС АНЂЕЛЕС - У склопу прославе стогодишњице студија “Ворнер” за све обожаваоце и колекционаре стиже луксузна колекција сачињена од пет филмова, у којима се појављује легендарни суперхерој Супермен у тумачењу покојног глумца Кристофера Рива.

Пакет у раскошној специјализованој 4К ултра ХД верзији, садржи филмове “Супермен”(1978),  “Супермен 2” (1980) , “Супермен 3”(1983),  “Супермен 4: Потрага за миром”(1987) и “Супермен 2 : Ричард Донер рез”(2006), који ће бити доступни за куповину 18. априла.

Засновани на истоименом стрипу студија “ДЦ”, који су креирали Џери Сигел и Џо Шустер, ови филмови поставили су нове стандарде у адаптацији стрипова на филмском екрану, отварајући пут бројним модерним сљедбеницима попут Тим Бартона, Кристофера Нолана или Зека Снајдера. Сам серијал настао је 1974. године, када су филмска права за лик Супермена откупили браћа Иља и Александер Салкинд, те Пјер Спенглер. Након бројних промјена сценарија на којем су радили искусни сценаристи Марио Пузо, Крис и Дејвид Њумен, Ричард Бентон и Том Манкијевич, чувени режисер Ричард Донер је ангажован као режисер, снимајући филмове “Супермен”  и “Суперман 2” истовремено.

Након неколико сукоба око ауторске визије Салкинди су отпустили Донера и ангажовали Ричарда Лестера као редитеља да заврши други филм. Први филм из 1978. године, снимљен са буџетом од 55 милиона долара постао је комерцијални успјех са 300 милиона долара зараде и критички тријумф, те напокон скренуо пажњу филмске индустрије на потенцијал стрип индустрије.

Други филм је имао слабије критике, прије свега због Лестерове склоности комедији, али је и даље сјајно зарађивао (190 милиона долара зараде), што је довело до нових наставака. Режисер Лестер се вратио у “Супермену 3” (1983), који је био приличан креативни и комерцијални пад, ипак Салкинди нису одустајали па су продуцирали повезани спиноф промашај “Супергирл” из 1984. године, а потом продали права за “Кенон филмс”, што је довело до још катастрофалнијег филма “Супермен 4” из 1987. године, праћеног негативним критикама и слабом гледаношћу.

Браћа Салкинд су чак наручили пети сценарио о Супермену прије него што је студио “Ворнер” у потпуности преузео права 1993. године,  те повео франшизу у другом смјеру. Ипак, Донер је добио прилику да објави своју ауторску верзију 2006. године, уз нову монтажу и бројне додате сцене, а сав приход је ишао у “Фондацију Кристофер Рив” за борбу против парализе.

Наиме, ношен успјехом филмова глумац Рив као легендарни човјек од челика постао је суперзвијезда код публике, али и жртва властите популарности, осуђен на једну врсту улога и стално потцјењивање од стране критике све до своје трагичне несреће 1995. године, приликом пада са коња, што га је оставила парализованог до смрти 2004. године.

Пакет

Сама колекција стиже у раскошном издању уз бројне бонус материјале и  колекционарске поклоне за фанове.

Садржај укључује кратке филмове, анимиране филмове, документарце, снимке иза сцене, интервјуе са критичарима, ауторима и глумачком екипом, фотографије, књижице и бројне друге додатке везане за наставак филмова. Нова ултра ХД 4К резолуција са високим динамичким распоном (ХДР) и ширим спектром боја понудиће потрошачима свјетлије, дубље, реалистичније боје за потпуни доживљај кућне забаве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана