Stiže raskošna kolekcija sa pet filmova o Supermenu: Holivudska avantura čovjeka od čelika

Branislav Predojević
Stiže raskošna kolekcija sa pet filmova o Supermenu: Holivudska avantura čovjeka od čelika

LOS ANĐELES - U sklopu proslave stogodišnjice studija “Vorner” za sve obožavaoce i kolekcionare stiže luksuzna kolekcija sačinjena od pet filmova, u kojima se pojavljuje legendarni superheroj Supermen u tumačenju pokojnog glumca Kristofera Riva.

Paket u raskošnoj specijalizovanoj 4K ultra HD verziji, sadrži filmove “Supermen”(1978),  “Supermen 2” (1980) , “Supermen 3”(1983),  “Supermen 4: Potraga za mirom”(1987) i “Supermen 2 : Ričard Doner rez”(2006), koji će biti dostupni za kupovinu 18. aprila.

Zasnovani na istoimenom stripu studija “DC”, koji su kreirali Džeri Sigel i Džo Šuster, ovi filmovi postavili su nove standarde u adaptaciji stripova na filmskom ekranu, otvarajući put brojnim modernim sljedbenicima poput Tim Bartona, Kristofera Nolana ili Zeka Snajdera. Sam serijal nastao je 1974. godine, kada su filmska prava za lik Supermena otkupili braća Ilja i Aleksander Salkind, te Pjer Spengler. Nakon brojnih promjena scenarija na kojem su radili iskusni scenaristi Mario Puzo, Kris i Dejvid Njumen, Ričard Benton i Tom Mankijevič, čuveni režiser Ričard Doner je angažovan kao režiser, snimajući filmove “Supermen”  i “Superman 2” istovremeno.

Nakon nekoliko sukoba oko autorske vizije Salkindi su otpustili Donera i angažovali Ričarda Lestera kao reditelja da završi drugi film. Prvi film iz 1978. godine, snimljen sa budžetom od 55 miliona dolara postao je komercijalni uspjeh sa 300 miliona dolara zarade i kritički trijumf, te napokon skrenuo pažnju filmske industrije na potencijal strip industrije.

Drugi film je imao slabije kritike, prije svega zbog Lesterove sklonosti komediji, ali je i dalje sjajno zarađivao (190 miliona dolara zarade), što je dovelo do novih nastavaka. Režiser Lester se vratio u “Supermenu 3” (1983), koji je bio priličan kreativni i komercijalni pad, ipak Salkindi nisu odustajali pa su producirali povezani spinof promašaj “Supergirl” iz 1984. godine, a potom prodali prava za “Kenon films”, što je dovelo do još katastrofalnijeg filma “Supermen 4” iz 1987. godine, praćenog negativnim kritikama i slabom gledanošću.

Braća Salkind su čak naručili peti scenario o Supermenu prije nego što je studio “Vorner” u potpunosti preuzeo prava 1993. godine,  te poveo franšizu u drugom smjeru. Ipak, Doner je dobio priliku da objavi svoju autorsku verziju 2006. godine, uz novu montažu i brojne dodate scene, a sav prihod je išao u “Fondaciju Kristofer Riv” za borbu protiv paralize.

Naime, nošen uspjehom filmova glumac Riv kao legendarni čovjek od čelika postao je superzvijezda kod publike, ali i žrtva vlastite popularnosti, osuđen na jednu vrstu uloga i stalno potcjenjivanje od strane kritike sve do svoje tragične nesreće 1995. godine, prilikom pada sa konja, što ga je ostavila paralizovanog do smrti 2004. godine.

Paket

Sama kolekcija stiže u raskošnom izdanju uz brojne bonus materijale i  kolekcionarske poklone za fanove.

Sadržaj uključuje kratke filmove, animirane filmove, dokumentarce, snimke iza scene, intervjue sa kritičarima, autorima i glumačkom ekipom, fotografije, knjižice i brojne druge dodatke vezane za nastavak filmova. Nova ultra HD 4K rezolucija sa visokim dinamičkim rasponom (HDR) i širim spektrom boja ponudiće potrošačima svjetlije, dublje, realističnije boje za potpuni doživljaj kućne zabave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana