Стиже посљедњи филм Вилијама Фридкина “Побуна на броду Кејн”: Судска драма за опроштај великана

Бранислав Предојевић
Стиже посљедњи филм Вилијама Фридкина “Побуна на броду Кејн”: Судска драма за опроштај великана

ЛОС АНЂЕЛЕС - Посљедњи филм покојног режисера Вилијама Фридкина “Побуна на броду Кејну” након свјетске премијере на филмском фестивалу у Венецији 6. октобра стиже на стриминг сервис “Парамоунт”.

Легенда филмског стваралаштва и један од посљедњих титана Новог Холивуда познат по филмовима “Француска веза, “Истјеривач ђавола”, “Убица Џо” и бројним другим класицима, преминуо је 7. августа.

Непосредно пред смрт завршио је свој посљедњи филм базиран на класику америчке књижевности, који је више пута адаптиран за театар и екран од свог изласка 1951. године. Настао је као роман под називом “Побуна на Кејну”, писца Хермана Воука и освојио је Пулицерову награду. Сам Воук је затим адаптирао роман у представу 1953. године и постао је још један велики хит. Чарлс Лејтон је режирао комад са Питером Фондом у главној улози након што је драма стигла на Бродвеј. Од тада је драма адаптирана у филм из 1954. који је режирао Едвард Дмитрик са Хемфријем Богартом и ТВ филмове из 1955. и 1988. године.

Прича прати суђење поручнику Стивену Стивену Мерику (игра га Џејк Лејси), који је оптужен за инсценирање побуне на бојном броду “УСС Кејн”. У наставку суђења суочавају се са заповједником брода Филипом Френсисом Квигом (Кифер Сатерленд), којег је Марик оптужио и за тиранију и за неспособност, након чега га је разријешио дужности уз помоћ посаде. “Нема већег злочина од побуне”, објашњено је у трејлеру и јасно да се филм одвија у потпуности у судници. Барни Гринвелд (Џејсон Кларк), адвокат скептик, постаје све забринутији како се суђење наставља и поставља питање да ли је случај Кејн био права побуна или храбри чин групе морнара који нису могли вјеровати свом нестабилном вођи.

Филм попут многих фантастичних судских драма, укључујући “Свједок оптужбе”, “Пресуда у Нирнбергу” и “12 љутих људи”, истражује саму дубину људске личности, ископавајући све контрадикције једне личности. Прича се врти око Марика и Квига који непрестано процјењују и преиспитују ко је заправо био херој, ко кукавица и, на крају, ко је крив.

- “Побуна” је филм који сам дуго чекао да снимим, а оригинално га је написао један од мајстора свог времена Херман Воук. Знао сам да желим да створим напет сценарио под притиском, који ће се брзо кретати како филм одмиче. Намјерно сам одлучио да питање исправног и погрешног остане што више двосмислени - говорио је Фридкин.

За разлику од оригиналног комада чија се радња дешава током Другог свјетског рата, Фридкин је причу смјестио хронолошки у Персијски залив садашњице. Реакције критике након премијере у Венецији биле су позитивне, а на страници “Ротентоматос” има позитиван просјек 88 одсто на основу 17 критика, са оцјеном од 6,9.

Република

Фридкинова адаптација је узбудљива на много начина, не само зато што је то његов посљедњи филм. Наиме, за љубитеље класичног филма ово значи и повратак “Republic Pictures”, класичног филмског студија познатог по својим вестернима, мелодрамама и Б-фимовима. “Парамоунт” је оживио “Републику” раније ове године, а Фридкинов филм је њихово прво издање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана