Stiže posljednji film Vilijama Fridkina “Pobuna na brodu Kejn”: Sudska drama za oproštaj velikana

Branislav Predojević
Stiže posljednji film Vilijama Fridkina “Pobuna na brodu Kejn”: Sudska drama za oproštaj velikana

LOS ANĐELES - Posljednji film pokojnog režisera Vilijama Fridkina “Pobuna na brodu Kejnu” nakon svjetske premijere na filmskom festivalu u Veneciji 6. oktobra stiže na striming servis “Paramount”.

Legenda filmskog stvaralaštva i jedan od posljednjih titana Novog Holivuda poznat po filmovima “Francuska veza, “Istjerivač đavola”, “Ubica Džo” i brojnim drugim klasicima, preminuo je 7. avgusta.

Neposredno pred smrt završio je svoj posljednji film baziran na klasiku američke književnosti, koji je više puta adaptiran za teatar i ekran od svog izlaska 1951. godine. Nastao je kao roman pod nazivom “Pobuna na Kejnu”, pisca Hermana Vouka i osvojio je Pulicerovu nagradu. Sam Vouk je zatim adaptirao roman u predstavu 1953. godine i postao je još jedan veliki hit. Čarls Lejton je režirao komad sa Piterom Fondom u glavnoj ulozi nakon što je drama stigla na Brodvej. Od tada je drama adaptirana u film iz 1954. koji je režirao Edvard Dmitrik sa Hemfrijem Bogartom i TV filmove iz 1955. i 1988. godine.

Priča prati suđenje poručniku Stivenu Stivenu Meriku (igra ga Džejk Lejsi), koji je optužen za insceniranje pobune na bojnom brodu “USS Kejn”. U nastavku suđenja suočavaju se sa zapovjednikom broda Filipom Frensisom Kvigom (Kifer Saterlend), kojeg je Marik optužio i za tiraniju i za nesposobnost, nakon čega ga je razriješio dužnosti uz pomoć posade. “Nema većeg zločina od pobune”, objašnjeno je u trejleru i jasno da se film odvija u potpunosti u sudnici. Barni Grinveld (Džejson Klark), advokat skeptik, postaje sve zabrinutiji kako se suđenje nastavlja i postavlja pitanje da li je slučaj Kejn bio prava pobuna ili hrabri čin grupe mornara koji nisu mogli vjerovati svom nestabilnom vođi.

Film poput mnogih fantastičnih sudskih drama, uključujući “Svjedok optužbe”, “Presuda u Nirnbergu” i “12 ljutih ljudi”, istražuje samu dubinu ljudske ličnosti, iskopavajući sve kontradikcije jedne ličnosti. Priča se vrti oko Marika i Kviga koji neprestano procjenjuju i preispituju ko je zapravo bio heroj, ko kukavica i, na kraju, ko je kriv.

- “Pobuna” je film koji sam dugo čekao da snimim, a originalno ga je napisao jedan od majstora svog vremena Herman Vouk. Znao sam da želim da stvorim napet scenario pod pritiskom, koji će se brzo kretati kako film odmiče. Namjerno sam odlučio da pitanje ispravnog i pogrešnog ostane što više dvosmisleni - govorio je Fridkin.

Za razliku od originalnog komada čija se radnja dešava tokom Drugog svjetskog rata, Fridkin je priču smjestio hronološki u Persijski zaliv sadašnjice. Reakcije kritike nakon premijere u Veneciji bile su pozitivne, a na stranici “Rotentomatos” ima pozitivan prosjek 88 odsto na osnovu 17 kritika, sa ocjenom od 6,9.

Republika

Fridkinova adaptacija je uzbudljiva na mnogo načina, ne samo zato što je to njegov posljednji film. Naime, za ljubitelje klasičnog filma ovo znači i povratak “Republic Pictures”, klasičnog filmskog studija poznatog po svojim vesternima, melodramama i B-fimovima. “Paramount” je oživio “Republiku” ranije ove godine, a Fridkinov film je njihovo prvo izdanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana