Стигао филм “Плијен”: Нару против Предатора

Миланка Митрић/агенције
Стигао филм “Плијен”: Нару против Предатора

БАЊАЛУКА - Култни филм “Предатор”, у којем је главну улогу играо Арнолд Шварценегер, добио је свој преднаставак, односно приквел “Плијен”, остварење које је од прије неколико дана доступно на стриминг платформама.

У овом филму, у режији Дена Трахтенберга, играју Амбер Мидтандер, Дакота Биверс, Мишел Труш, Сторми Кип и други. Прича је смјештена у 18. вијек и гледаоцима доноси позадинску причу о настанку чудовишног ванземаљца Предатора.

Радња прати Нару (Амбер Мидтандер), жену која се оглушује о упозорења старијих и жели да разруши патријархалну традицију, да прође тест иницијације којим би била учвршћена њена позиција ловца. Она сусреће Предатора (ванземаљца који лови људе и којем су они трофеји) и нада се опстанку током борбе против њега.

Остварење је за сада добило углавном добре критике магазина као што су “Индипендент”, “Ролингстоун”, “Гардијан” и други.

Критичарка “Индипендента” Кларис Лафреј наводи да је “Плијен” прича која је истински богата емоцијама и говори о жени која припада старосједиоцима Команчи, гдје се бори за опстанак у америчкој дивљини, те да квалитетом заслужује да буде приказан у биоскопима.

- Филм гледаоцима доноси оснажујућу поруку, а то је да маргинализовани и заборављени већ имају сва оруђа и снагу да преживе све - биљежи она.

Критичар магазина “Ролингстоун” филм назива дуго ишчекиваним ремек-дјелом Б-продукције, а на сајту “Ротен томејтос” биљежи оцјену 95/100 и углавном позитивне коментаре.

- Хероина из народа Команчи надмудрила је свог моћног противника лукавошћу, храброшћу и бијесом. То је солидан научно-фантастични трилер који доноси потребну креативност устаљеној франшизи - стоји у једном приказу на сајту “Ротен томејтос”.

Филм је снимљен на енглеском и на команчи језику, а обје верзије су доступне на платформи “Дизни плус”.

“Предатора”, у чији филмски свијет је смјештен “Плијен”, режирао је Џон Мектирнан, а филм је објављен у јуну 1987. године, док је његов наставак објављен 1990. године. У оквиру франшизе објављени су и филмови “Предатори” (2010), “Предатор” (2018), те “Ејлијен против Предатора” (2004) и “Ејлијен против Предатора: Реквијем” (2007).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана