Stigao film “Plijen”: Naru protiv Predatora

Milanka Mitrić/agencije
Stigao film “Plijen”: Naru protiv Predatora

BANjALUKA - Kultni film “Predator”, u kojem je glavnu ulogu igrao Arnold Švarceneger, dobio je svoj prednastavak, odnosno prikvel “Plijen”, ostvarenje koje je od prije nekoliko dana dostupno na striming platformama.

U ovom filmu, u režiji Dena Trahtenberga, igraju Amber Midtander, Dakota Bivers, Mišel Truš, Stormi Kip i drugi. Priča je smještena u 18. vijek i gledaocima donosi pozadinsku priču o nastanku čudovišnog vanzemaljca Predatora.

Radnja prati Naru (Amber Midtander), ženu koja se oglušuje o upozorenja starijih i želi da razruši patrijarhalnu tradiciju, da prođe test inicijacije kojim bi bila učvršćena njena pozicija lovca. Ona susreće Predatora (vanzemaljca koji lovi ljude i kojem su oni trofeji) i nada se opstanku tokom borbe protiv njega.

Ostvarenje je za sada dobilo uglavnom dobre kritike magazina kao što su “Indipendent”, “Rolingstoun”, “Gardijan” i drugi.

Kritičarka “Indipendenta” Klaris Lafrej navodi da je “Plijen” priča koja je istinski bogata emocijama i govori o ženi koja pripada starosjediocima Komanči, gdje se bori za opstanak u američkoj divljini, te da kvalitetom zaslužuje da bude prikazan u bioskopima.

- Film gledaocima donosi osnažujuću poruku, a to je da marginalizovani i zaboravljeni već imaju sva oruđa i snagu da prežive sve - bilježi ona.

Kritičar magazina “Rolingstoun” film naziva dugo iščekivanim remek-djelom B-produkcije, a na sajtu “Roten tomejtos” bilježi ocjenu 95/100 i uglavnom pozitivne komentare.

- Heroina iz naroda Komanči nadmudrila je svog moćnog protivnika lukavošću, hrabrošću i bijesom. To je solidan naučno-fantastični triler koji donosi potrebnu kreativnost ustaljenoj franšizi - stoji u jednom prikazu na sajtu “Roten tomejtos”.

Film je snimljen na engleskom i na komanči jeziku, a obje verzije su dostupne na platformi “Dizni plus”.

“Predatora”, u čiji filmski svijet je smješten “Plijen”, režirao je Džon Mektirnan, a film je objavljen u junu 1987. godine, dok je njegov nastavak objavljen 1990. godine. U okviru franšize objavljeni su i filmovi “Predatori” (2010), “Predator” (2018), te “Ejlijen protiv Predatora” (2004) i “Ejlijen protiv Predatora: Rekvijem” (2007).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana