Стари авантуриста у новом паковању

Бранислав Предојевић
Стари авантуриста у новом паковању

ЛОС АНЂЕЛЕС - У тренутку када се пети и посљедњи филм о Индијани Џонсу спрема за биоскопе за идућу годину, студио “Парамаунт” је избацио специјално колекционарско издање првог филма у франшизи “Индијана Џонс и отимачи изгубљеног ковчега” у 4К ултра ХД издању.

Премијерно приказан 12. јуна 1981. године филм је постао један од најуспјешнијих остварења у историји Холивуда, промовишући Стивена Спилберга у једног од највећих режисера данашњице.

Након што је оставио траг у свијету хорора са “Раљама” створивши прототип љетног блокбастера, а потом у “Блиским сусретима” вратио жанр научне фантастике под радар критике, Спилберг је са “Индијаном Џонсом” оживио класични холивудски жанр и створио франшизу која траје четири деценије.

У партнерству са продуцентом Џорџом Лукасом и сценаристима Лоренсом Касаданом и Филипом Кауфманом, легендарни филмаџија створио је савршен рецепт за акционо-авантуристички филм у модерном паковању.

Од почетних тренутака када логотип “Парамаунта” непримјетно блиједи у препознатљиви снимак јужноамеричког планинског врха, постајемо свједоци маштовите креативности филмског виртуоза који контролише камеру и оно што се дешава пред њом.

У року од неколико минута сазнајемо много о лику археолога Џонса у маестралном тумачењу Харисона Форда, док се у бјекству креће кроз древни индијански храм пун смртоносних замки. Џонс одјевен у чувену кожну јакну, “федора” шешир и бич показује да је интелигентан, лукав и домишљат, али и тежак и незгодан тип, што га чини још симпатичнијим публици. Већ до краја првог чина сазнајемо да авантуристичку причу прати мрачнија позадина кроз Хитлерово занимање за мистицизам и окултизам док нацисти траже библијски Ковчег завјета што се претвара у трку за моћном реликвијом.

Спилберг задивљујуће држи ствари истовремено трилерски напетим, оптимистично безбрижним и визуелно атрактивним док одаје почаст фантастичним Б-филмовима своје младости уз сјајну комбинацију акције и хумора, дајући по његовим ријечима свом хероју људскост и емоционалност.

- Једна од ствари коју смо увели у жанр била је спремност да дозволите водећем јунаку да буде повријеђен и да искаже бол и да се наљути и да понекад буде предмет својих шала. Индијана Џонс није савршен херој, а његове несавршености чине да публика осјећа да би, уз више вјежбе и више храбрости, могли бити попут њега - рекао је Спилберг.

Без обзира на укусе, јасно је да је први филм једно од највећих остварења осамдесетих, тријумфални моменат каријере за све укључене у његово стварање и обавезан дио колекције сваког љубитеља седме умјетности.

Ново издање доноси и комплетну рестаурацију слике и звука под личним Спилберговим надзором, паковано у појачану металну кутију, са чувеним оригиналним постером Ричарда Амстела на насловној страни.

Франшиза

Филм, који је имао буџет од 20 милиона долара зарадио је скоро 400 милиона долара у биоскопима, вративши Спилберга на комерцијални трон након неуспјеха са филмом “1941”.

Осим што је био најкомерцијалнији филм 1981. године, био је зачетник франшизе тешке више ос три милијарду долара уз три до сада приказана наставака (“Уклети храм”, “Последњи крсташки поход” и “Краљевство кристалне лобање”), серију, стрипове, играчке, тематске паркове и видео-игре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана