Stari avanturista u novom pakovanju

Branislav Predojević
Stari avanturista u novom pakovanju

LOS ANĐELES - U trenutku kada se peti i posljednji film o Indijani Džonsu sprema za bioskope za iduću godinu, studio “Paramaunt” je izbacio specijalno kolekcionarsko izdanje prvog filma u franšizi “Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega” u 4K ultra HD izdanju.

Premijerno prikazan 12. juna 1981. godine film je postao jedan od najuspješnijih ostvarenja u istoriji Holivuda, promovišući Stivena Spilberga u jednog od najvećih režisera današnjice.

Nakon što je ostavio trag u svijetu horora sa “Raljama” stvorivši prototip ljetnog blokbastera, a potom u “Bliskim susretima” vratio žanr naučne fantastike pod radar kritike, Spilberg je sa “Indijanom Džonsom” oživio klasični holivudski žanr i stvorio franšizu koja traje četiri decenije.

U partnerstvu sa producentom Džordžom Lukasom i scenaristima Lorensom Kasadanom i Filipom Kaufmanom, legendarni filmadžija stvorio je savršen recept za akciono-avanturistički film u modernom pakovanju.

Od početnih trenutaka kada logotip “Paramaunta” neprimjetno blijedi u prepoznatljivi snimak južnoameričkog planinskog vrha, postajemo svjedoci maštovite kreativnosti filmskog virtuoza koji kontroliše kameru i ono što se dešava pred njom.

U roku od nekoliko minuta saznajemo mnogo o liku arheologa Džonsa u maestralnom tumačenju Harisona Forda, dok se u bjekstvu kreće kroz drevni indijanski hram pun smrtonosnih zamki. Džons odjeven u čuvenu kožnu jaknu, “fedora” šešir i bič pokazuje da je inteligentan, lukav i domišljat, ali i težak i nezgodan tip, što ga čini još simpatičnijim publici. Već do kraja prvog čina saznajemo da avanturističku priču prati mračnija pozadina kroz Hitlerovo zanimanje za misticizam i okultizam dok nacisti traže biblijski Kovčeg zavjeta što se pretvara u trku za moćnom relikvijom.

Spilberg zadivljujuće drži stvari istovremeno trilerski napetim, optimistično bezbrižnim i vizuelno atraktivnim dok odaje počast fantastičnim B-filmovima svoje mladosti uz sjajnu kombinaciju akcije i humora, dajući po njegovim riječima svom heroju ljudskost i emocionalnost.

- Jedna od stvari koju smo uveli u žanr bila je spremnost da dozvolite vodećem junaku da bude povrijeđen i da iskaže bol i da se naljuti i da ponekad bude predmet svojih šala. Indijana Džons nije savršen heroj, a njegove nesavršenosti čine da publika osjeća da bi, uz više vježbe i više hrabrosti, mogli biti poput njega - rekao je Spilberg.

Bez obzira na ukuse, jasno je da je prvi film jedno od najvećih ostvarenja osamdesetih, trijumfalni momenat karijere za sve uključene u njegovo stvaranje i obavezan dio kolekcije svakog ljubitelja sedme umjetnosti.

Novo izdanje donosi i kompletnu restauraciju slike i zvuka pod ličnim Spilbergovim nadzorom, pakovano u pojačanu metalnu kutiju, sa čuvenim originalnim posterom Ričarda Amstela na naslovnoj strani.

Franšiza

Film, koji je imao budžet od 20 miliona dolara zaradio je skoro 400 miliona dolara u bioskopima, vrativši Spilberga na komercijalni tron nakon neuspjeha sa filmom “1941”.

Osim što je bio najkomercijalniji film 1981. godine, bio je začetnik franšize teške više os tri milijardu dolara uz tri do sada prikazana nastavaka (“Ukleti hram”, “Poslednji krstaški pohod” i “Kraljevstvo kristalne lobanje”), seriju, stripove, igračke, tematske parkove i video-igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana