Српски кандидат за Оскара: Филм са језивим сценама са Косова и Метохије у званичној конкуренцији

B92
Foto: Filmtv

Селекциона комисија Филмског центра Србије одлучила да филм Душана Милића буде кандидат Србије у трци за 95. додјелу награда Америчке академије филмске умјетности и науке, у категорији за најбољи међународни филм.

Селекциона комисија Филмског центра Србије (ФЦС) за избор српског кандидата за награду Оскар донијела је данас, 20. септембра 2022. године, одлуку да филм “Мрак” Душана Милића буде представник Србије у трци за 95. додјелу награда Америчке академије филмске умјетности и науке, у категорији за најбољи међународни филм. Комисија је радила у саставу: редитељ Иван Икић (председник комисије), редитељ и продуцент Стефан Иванчић, сценариста и редитељ Вук Ршумовић, глумица Оливера Викторовић, филмски критичар Божидар Зечевић, монтажер Драган Петровић и сценариста Коста Пешевски, чланови.

“Филм 'Мрак' прати неколико дана живота једне породице унутар издвојене и незаштићене енклаве на Косову и Метохији. Тензијом, атмосфером, вјештим филмским језиком и елементима хорора, филм нас уводи у свијет страха и неизвијесности, у коме три генерације једне породице покушавају да одрже привид нормалног живота. Због снажних емоција, универзалности теме и ликова, комисија сматра да ће филм успјешно комуницирати са међународном публиком и члановима Америчке академије за филмску уметност и науку.”

Подсјетимо, на основу одредби Упутства о избору српског кандидата за 95. доделу награде Оскар Америчке академије за филмску умјетност и науку, ФЦС упутио је 12. августа ове године јавни позив домаћим филмским продуцентима да пријаве своје филмове.

Ове године било је пријављено пет филмова: “Света Петка - Крст у пустињи” Хаџи-Александра Ђуровића, “Лето када сам научила да летим” Радивоја Андрића, “Мрак” Душана Милића, “Хероји радничке класе” Милоша Пушића и “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића. Прије гласања, комисија је утврдила да филм “Страхиња Бановић” не испуњава услове Америчке академије за филмску уметност и науку јер је дијалог филма претежно на енглеском језику (69,77%). Тајним гласањем комисије филм “Мрак” добио је 11 бодова, “Хероји радничке класе” седам, “Лето када сам научила да летим” два и “Света Петка - Крст у пустињи” један.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана