Srpski kandidat za Oskara: Film sa jezivim scenama sa Kosova i Metohije u zvaničnoj konkurenciji

B92
Foto: Filmtv

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije odlučila da film Dušana Milića bude kandidat Srbije u trci za 95. dodjelu nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar donijela je danas, 20. septembra 2022. godine, odluku da film “Mrak” Dušana Milića bude predstavnik Srbije u trci za 95. dodjelu nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film. Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, članovi.

“Film 'Mrak' prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, vještim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svijet straha i neizvijesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspješno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku.”

Podsjetimo, na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku, FCS uputio je 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.

Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova: “Sveta Petka - Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića, “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Andrića, “Mrak” Dušana Milića, “Heroji radničke klase” Miloša Pušića i “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića. Prije glasanja, komisija je utvrdila da film “Strahinja Banović” ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69,77%). Tajnim glasanjem komisije film “Mrak” dobio je 11 bodova, “Heroji radničke klase” sedam, “Leto kada sam naučila da letim” dva i “Sveta Petka - Krst u pustinji” jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana