Српски документарац о Великом рату на свјетској платформи

СРНА
Српски документарац о Великом рату на свјетској платформи

БЕОГРАД- Највећи свјетски стриминг сервис "Нетфликс" сутра почиње емитовање српског дугометражног документарног филма "Дуго путовање у рат".

Продукцијска кућа "Парадокс филм" из Београда саопштила је да је овај филм први који из Србије излази на "Нетфликс", гдје ће бити доступан у 30 европских држава и представљен публици од готово 70 милиона претплатника.

Ово остварење настало је у периоду између 2014. и 2018. године и први је документарни филм у свијету који за тему има једно од најважнијих питања савремене свјетске историје, јер истражује зашто је и како почео Први свјетски рат.

Уз помоћ најеминентнијих свјетских историчара и употребу филмског и документарног архивског материјала из Југословенске кинотеке и још 15 свјетских архива, филм прати политичке догађаје у Европи од краја 19. вијека до јулске кризе 1914. године и говори о томе како је Први свјетски рат планиран и припреман годинама прије Сарајевског атентата.

Продуцент, сценариста и режисер филма Милош Шкундрић захвалио је Министарству културе Србије и Филмском центру Србије за подршку у стварању документарца. Филм је награђиван на међународним фестивалима у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана