Srpski dokumentarac o Velikom ratu na svjetskoj platformi

SRNA
Srpski dokumentarac o Velikom ratu na svjetskoj platformi

BEOGRAD- Najveći svjetski striming servis "Netfliks" sutra počinje emitovanje srpskog dugometražnog dokumentarnog filma "Dugo putovanje u rat".

Produkcijska kuća "Paradoks film" iz Beograda saopštila je da je ovaj film prvi koji iz Srbije izlazi na "Netfliks", gdje će biti dostupan u 30 evropskih država i predstavljen publici od gotovo 70 miliona pretplatnika.

Ovo ostvarenje nastalo je u periodu između 2014. i 2018. godine i prvi je dokumentarni film u svijetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svjetske istorije, jer istražuje zašto je i kako počeo Prvi svjetski rat.

Uz pomoć najeminentnijih svjetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svjetskih arhiva, film prati političke događaje u Evropi od kraja 19. vijeka do julske krize 1914. godine i govori o tome kako je Prvi svjetski rat planiran i pripreman godinama prije Sarajevskog atentata.

Producent, scenarista i režiser filma Miloš Škundrić zahvalio je Ministarstvu kulture Srbije i Filmskom centru Srbije za podršku u stvaranju dokumentarca. Film je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana