Славни фестивал у Венецији представио програм за 78. издање: Алмодовар отвара дефиле филмских хитова

Приредио: Бранислав Предојевић/агенције
Славни фестивал у Венецији представио програм за 78. издање: Алмодовар отвара дефиле филмских хитова

БАЊАЛУКА - Међународни фестивал филма у Венецији, 78. по реду, у септембру ће бити отворен премијером филма “Мадрес паралелас” шпанског редитеља Педра Алмодовара, који је јуче добио и своју званичну најаву.

У филму, који ће 1. септембра доживјети свјетску премијеру  у оквиру такмичарског програма, глуме Пенелопе Круз, Антонио Бандерас, Милена Смит и Израел Елехалде, саопштили су организатори.

- Не могу да објасним радост и част и колико ми ово значи јер сам ја рођен као филмски редитељ , далеке 1983. године у Венецији - навео је Алмодовар.

Организатори су јуче представили комплетан репертоар за 2021. годину, а међу бројним филмовима свјетску премијеру имаће и најишчекиванији свјетски кинематографски наслови попут филмова “Дина”, режисера Денија Вилнева,  “Last Night in Soho”, Британца Едгара Рајта и “Посљедњи окршај”, најновији филм режисера Ридлија Скота,  у којем глуве Адам Драјвер и Џоди Корнер. Сва три филма биће приказани ван конкуренције уз још двадесет наслова.

На репертоару се налази и велик број документарних, кратких и анимирани  филмова те разноврсна селекција младих режисера, укупно неких 70 наслова.

Престижни догађај званично траје  од 1. до 11. септембра, а потврђено је да ће на челу жирија бити “Оскаровац” из Јужне Кореје филмски Бонг Џун-Хо, а један од чланова је и режисерка Клое Жао, добитница “Оскара” за филм “Земља номада” и прошлогодишња добитница “Златног лава” за исто остварење.

- Међународни филмски фестивал у Венецији има дугу и другачију историју. Част ми је што ћу бити дио ове лијепе кинематографске традиције. Као предсједник жирија, а прије свега као љубитељ филма, спреман сам да поздравим све сјајне филмове које је фестивал изабрао. Веома сам узбуђен - рекао је Бонг Џун-Хо.

Међу онима који се такмиче у конкуренцији за награде осим Алмодовара налази се и биографска прича о принцези Дајани “Спенцер”, са Кристен Стјуарт у главној улози, Нетфликсов филм режисерке Џејн Кемпион “The Power of The Dog” са Бенедиктом Камбербачом у насловној роли и драма Паула Сорентина “Hands of God”. За награде се бори и режисерски првенац Меги Џиленхол “ The Lost Daughter”, у којем глуме Оливија Колеман и Дакота Џонсон.

Фестивал ће такође бити домаћин свјетске премијере мини-серије канала ХБО “Scenec from A Marriage”, у којој глуме Оскар Ајзак и Џесика Честејн.

Након прошлогодишњег “ограниченог “ издања, Венеција би опет требало да засја у пуном сјају и потврди се као један од најпрестижнијих филмских фестивала на свијету, који је посљедњих година сигурна полазна рампа за хитове и добитнике Оскара  са награђеним насловима попут филмова: “La La Land”, “Облик воде”, “Џокер”, “Земља номада”.

Венеција и чувено острво Лидо, ако здравствена ситуација дозволи, угостиће бројне глумачке звијезде попут Антонија Бандераса и Пенелопе Круз који глуме код Алмодовара. Најављена су холивудска и свјетска имена попут Мета Дејмона, Адама Драјвера, Бена Афлека, Кирстен Дунст, Зендаје, Џејсона Момое, Тимоти Шаламеа и бројних других глумачких величина, које би требало да продефилују италијанским градом почетком септембра.

 Животно дјело

Италијански глумац, редитељ и сценариста Роберто Бенињи примиће на овогодишњем фестивалу “Златног лава” за животно дјело”. Глумац је постао свјетски познат по улози у филму “Живот је лијеп” из 1997. године, трагикомедији о Холокаусту. Квалитет Бенињијеве глуме и интензивна емоција из тог филма донијели су му награду жирија 1998. године на Филмском фестивалу у Кану, као и три “Оскара” 1999. године за најбољи страни филм, најбољу музику и најбољу мушку улогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана