Slavni festival u Veneciji predstavio program za 78. izdanje: Almodovar otvara defile filmskih hitova

Priredio: Branislav Predojević/agencije
Slavni festival u Veneciji predstavio program za 78. izdanje: Almodovar otvara defile filmskih hitova

BANjALUKA - Međunarodni festival filma u Veneciji, 78. po redu, u septembru će biti otvoren premijerom filma “Madres paralelas” španskog reditelja Pedra Almodovara, koji je juče dobio i svoju zvaničnu najavu.

U filmu, koji će 1. septembra doživjeti svjetsku premijeru  u okviru takmičarskog programa, glume Penelope Kruz, Antonio Banderas, Milena Smit i Izrael Elehalde, saopštili su organizatori.

- Ne mogu da objasnim radost i čast i koliko mi ovo znači jer sam ja rođen kao filmski reditelj , daleke 1983. godine u Veneciji - naveo je Almodovar.

Organizatori su juče predstavili kompletan repertoar za 2021. godinu, a među brojnim filmovima svjetsku premijeru imaće i najiščekivaniji svjetski kinematografski naslovi poput filmova “Dina”, režisera Denija Vilneva,  “Last Night in Soho”, Britanca Edgara Rajta i “Posljednji okršaj”, najnoviji film režisera Ridlija Skota,  u kojem gluve Adam Drajver i Džodi Korner. Sva tri filma biće prikazani van konkurencije uz još dvadeset naslova.

Na repertoaru se nalazi i velik broj dokumentarnih, kratkih i animirani  filmova te raznovrsna selekcija mladih režisera, ukupno nekih 70 naslova.

Prestižni događaj zvanično traje  od 1. do 11. septembra, a potvrđeno je da će na čelu žirija biti “Oskarovac” iz Južne Koreje filmski Bong Džun-Ho, a jedan od članova je i režiserka Kloe Žao, dobitnica “Oskara” za film “Zemlja nomada” i prošlogodišnja dobitnica “Zlatnog lava” za isto ostvarenje.

- Međunarodni filmski festival u Veneciji ima dugu i drugačiju istoriju. Čast mi je što ću biti dio ove lijepe kinematografske tradicije. Kao predsjednik žirija, a prije svega kao ljubitelj filma, spreman sam da pozdravim sve sjajne filmove koje je festival izabrao. Veoma sam uzbuđen - rekao je Bong Džun-Ho.

Među onima koji se takmiče u konkurenciji za nagrade osim Almodovara nalazi se i biografska priča o princezi Dajani “Spencer”, sa Kristen Stjuart u glavnoj ulozi, Netfliksov film režiserke Džejn Kempion “The Power of The Dog” sa Benediktom Kamberbačom u naslovnoj roli i drama Paula Sorentina “Hands of God”. Za nagrade se bori i režiserski prvenac Megi Džilenhol “ The Lost Daughter”, u kojem glume Olivija Koleman i Dakota Džonson.

Festival će takođe biti domaćin svjetske premijere mini-serije kanala HBO “Scenec from A Marriage”, u kojoj glume Oskar Ajzak i Džesika Čestejn.

Nakon prošlogodišnjeg “ograničenog “ izdanja, Venecija bi opet trebalo da zasja u punom sjaju i potvrdi se kao jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu, koji je posljednjih godina sigurna polazna rampa za hitove i dobitnike Oskara  sa nagrađenim naslovima poput filmova: “La La Land”, “Oblik vode”, “Džoker”, “Zemlja nomada”.

Venecija i čuveno ostrvo Lido, ako zdravstvena situacija dozvoli, ugostiće brojne glumačke zvijezde poput Antonija Banderasa i Penelope Kruz koji glume kod Almodovara. Najavljena su holivudska i svjetska imena poput Meta Dejmona, Adama Drajvera, Bena Afleka, Kirsten Dunst, Zendaje, Džejsona Momoe, Timoti Šalamea i brojnih drugih glumačkih veličina, koje bi trebalo da prodefiluju italijanskim gradom početkom septembra.

 Životno djelo

Italijanski glumac, reditelj i scenarista Roberto Beninji primiće na ovogodišnjem festivalu “Zlatnog lava” za životno djelo”. Glumac je postao svjetski poznat po ulozi u filmu “Život je lijep” iz 1997. godine, tragikomediji o Holokaustu. Kvalitet Beninjijeve glume i intenzivna emocija iz tog filma donijeli su mu nagradu žirija 1998. godine na Filmskom festivalu u Kanu, kao i tri “Oskara” 1999. godine za najbolji strani film, najbolju muziku i najbolju mušku ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana