Сјећање на Мерилин Монро: Слава и успјех нису јој подарили срећу

Приредила: Илијана Божић
Сјећање на Мерилин Монро: Слава и успјех нису јој подарили срећу

БАЊАЛУКА - У рано јутро 4. августа прије 60 година свијет је шокирала вијест да је легендарна глумица Мерилин Монро пронађена мртва у свом стану у Лос Анђелесу. Око њене смрти много се спекулисало, а она је и данас занимљива јавности.

Њена домаћица Јунис Мурај тога дана није могла да је дозове нити да уђе у њену собу. Брзо је позвала њеног психијатра др Ралфа Гринсона, који је убрзо стигао и ушао у спаваћу собу кроз прозор. Затекао је Мерилин Монро мртву у свом кревету.

Глумичин љекар др Химан Енгелберг стигао је око 3.50 и прогласио је мртвом. Мерилин Монро је умрла између 20.30. и 10.30 сати 4. августа, а токсиколошки извјештаји су показали да је узрок смрти било акутно тровање барбитуратом. Искључена је могућност да се случајно предозирана, јер су дозе пронађене у њеном тијелу више пута прекорачене смртоносној граници.

Њени љекари су изјавили су да је била склона јаким страховима и честим депресијама са наглим и непредвидивим промјенама расположења. Наводили су да се предозирала неколико пута у прошлости. Због ових чињеница и недостатка назнака за прекршај, њена смрт је класификована као вјероватно самоубиство.

Ипак, приче да је убијена због љубавне афере са америчким предсједником Џоном Кенедијем кружиле су непрестано. Ништа од тога није доказано, а Мерилин Монро је доказ да слава и успјех не гарантују и срећу. Једном приликом је рекла: “Знам да никад нећу бити срећна, али знам да могу бити разиграна и раздрагана”.

Њен живот је био испуњен многим интригама и личним незадовољствима. Било је тешко носити се са свијетом шоу бизниса, свијетом у којем је била секс-икона, жена којој су на каријери и љепоти завидјели многи.

У великом интервјуу за “Лајф” својевремено је открила да је била огорчена када су су је у Холивуду почели етикетирати као глупу плавушу. Тешко јој је падало што су јој додјељиване улоге наивних и празноглавих плавуша и дјевојака жељних новца. Она је сматрала да у тим улогама не може да докаже своје глумачке способности и своју вриједност. Ипак, Амерички филмски институт је њен потенцијал препознао смјестивши је на шесто мјесто на листи десет највећих глумица свих времена.

 

Мерилин Монро није имала среће у љубави, удавала се три пута, а печат на њен живот оставила је веза са америчким предсједником Џоном Кенедијем.

Постигла је популарност о којој многи могу само да сањају, а њен живот инспирисао је писце и режисере па је о њој написан велики број књига и снимљено је прегршт филмова. Њена љепота, живот и каријера обиљежили су педесете године прошлог вијека, а она и дан-данас плијени пажњу јавности.

Дјетињство

Живот је није мазио па је још као деветогодишња дјевојчица одведена у сиротиште, када је њеној мајци дијагностификована параноидна шизофренија. Њена мајка провела је остатак живота у менталној установи. Ипак, живот је имао другачије планове за Норму Џин Мортенсон, касније Мерилин Монро.

Током Другог свјетског рата она је радила у једној америчкој авио-компанији гдје је убрзо упознала фотографа из прве филмске јединице. Након тог сусрета дешавају јој се ствари о којима је могла само да машта. Убрзо су јој понуђени филмски уговори са великим компанијама.

- Када сам имала пет година, тада сам пожељела да будем глумица. Нисам вољела свијет око себе, јер је био некако мрачан, али вољела сам да се играм сама у кући. Кад сам чула да је то глума, рекла сам да то желим бити. Неке моје хранитељске породице су ме слале у биоскопе да би ме избациле из куће и тамо бих сједила и дан и ноћ. Испред, тамо са екраном тако великим, мало дијете потпуно само, и вољела сам га - рекла је она у једном интервјуу за магазин “Лајф” 1962. године.

Каријера

Мерилин Монро је филмску каријеру почела 1947. године малим улогама, а 1950. је привукла пажњу публике и критичара споредном улогом у култном филму “Све о Еви”, са Бети Дејвис у главној улози. Три године касније играла је главну улогу у љубавној драми “Нијагара”.

Једна од њених најпознатијих улога је у комедији “Мушкарци више воле плавуше”, гдје се појавила као копачица злата и плесачица Лорелај Ли, а сцена у којој пјева “Дијаманти су девојчини најбољи пријатељи” инспирисала је пјевачице као што су Мадона и Кајли Миног. Прославиле су је и улоге у комедијама “Како се удати за милионера”, “Принц и играчица” и “Мајмунска посла”.

Врхунцем у њеној каријери се сматра филм “Неки то воле вруће”, за који је добила “Златни глобус” за најбољу главну глумицу. Након тога снимила је остварење “Хајде да водимо љубав” режисера Џорџа Кјукора, са Ивом Монтаном. Монроова је била присиљена да сними филм због обавеза према студију “20th Century Fox”. Иако филм није био ни финансијски ни критички успјех, у њему је отпјевала легендарну пјесму Кола Портера “My heart belongs to daddy”.

Посљедња сарадња Мерилин Монро и Кларка Гејбла био је филм “Неприлагођени”. Исцрпљујуће снимање одвијало се у врелој пустињи у Невади. Монро, Гејбл и Монтгомери Клифт остварили су улоге које савремени критичари сматрају изврсним. Када је Кларк Гејбел преминуо тадашњи таблоиди су окривљивали за његову смрт Мерилин Монро. Гејбл је преминуо од срчаног удара, а таблоиди су тврдили да га је Мерилин Монро гњавила на снимању. Међутим, познато је да је Гејбл инсистирао на томе да сам изводи каскадерске сцене, а био је и страствени пушач, што довољно говори о томе колико је била изложена притисцима јавности.

Била је културна и модна икона и један од највећих секс-симбола 20. вијека.

Популарност

Према Водичу за популарну културу Сједињених Држава, као икона америчке популарне културе, Монроова је имала неколико ривала по популарности и то Елвиса Прислија и Микија Мауса. Ниједна друга звијезда никада није инспирисала спектар емоција од пожуде до сажаљења. Историчар умјетности Гејл Левин изјавио је да је Монроова можда “најфотографисанија особа 20. вијека”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана