Sjećanje na Merilin Monro: Slava i uspjeh nisu joj podarili sreću

Priredila: Ilijana Božić
Sjećanje na Merilin Monro: Slava i uspjeh nisu joj podarili sreću

BANjALUKA - U rano jutro 4. avgusta prije 60 godina svijet je šokirala vijest da je legendarna glumica Merilin Monro pronađena mrtva u svom stanu u Los Anđelesu. Oko njene smrti mnogo se spekulisalo, a ona je i danas zanimljiva javnosti.

Njena domaćica Junis Muraj toga dana nije mogla da je dozove niti da uđe u njenu sobu. Brzo je pozvala njenog psihijatra dr Ralfa Grinsona, koji je ubrzo stigao i ušao u spavaću sobu kroz prozor. Zatekao je Merilin Monro mrtvu u svom krevetu.

Glumičin ljekar dr Himan Engelberg stigao je oko 3.50 i proglasio je mrtvom. Merilin Monro je umrla između 20.30. i 10.30 sati 4. avgusta, a toksikološki izvještaji su pokazali da je uzrok smrti bilo akutno trovanje barbituratom. Isključena je mogućnost da se slučajno predozirana, jer su doze pronađene u njenom tijelu više puta prekoračene smrtonosnoj granici.

Njeni ljekari su izjavili su da je bila sklona jakim strahovima i čestim depresijama sa naglim i nepredvidivim promjenama raspoloženja. Navodili su da se predozirala nekoliko puta u prošlosti. Zbog ovih činjenica i nedostatka naznaka za prekršaj, njena smrt je klasifikovana kao vjerovatno samoubistvo.

Ipak, priče da je ubijena zbog ljubavne afere sa američkim predsjednikom Džonom Kenedijem kružile su neprestano. Ništa od toga nije dokazano, a Merilin Monro je dokaz da slava i uspjeh ne garantuju i sreću. Jednom prilikom je rekla: “Znam da nikad neću biti srećna, ali znam da mogu biti razigrana i razdragana”.

Njen život je bio ispunjen mnogim intrigama i ličnim nezadovoljstvima. Bilo je teško nositi se sa svijetom šou biznisa, svijetom u kojem je bila seks-ikona, žena kojoj su na karijeri i ljepoti zavidjeli mnogi.

U velikom intervjuu za “Lajf” svojevremeno je otkrila da je bila ogorčena kada su su je u Holivudu počeli etiketirati kao glupu plavušu. Teško joj je padalo što su joj dodjeljivane uloge naivnih i praznoglavih plavuša i djevojaka željnih novca. Ona je smatrala da u tim ulogama ne može da dokaže svoje glumačke sposobnosti i svoju vrijednost. Ipak, Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smjestivši je na šesto mjesto na listi deset najvećih glumica svih vremena.

 

Merilin Monro nije imala sreće u ljubavi, udavala se tri puta, a pečat na njen život ostavila je veza sa američkim predsjednikom Džonom Kenedijem.

Postigla je popularnost o kojoj mnogi mogu samo da sanjaju, a njen život inspirisao je pisce i režisere pa je o njoj napisan veliki broj knjiga i snimljeno je pregršt filmova. Njena ljepota, život i karijera obilježili su pedesete godine prošlog vijeka, a ona i dan-danas plijeni pažnju javnosti.

Djetinjstvo

Život je nije mazio pa je još kao devetogodišnja djevojčica odvedena u sirotište, kada je njenoj majci dijagnostifikovana paranoidna šizofrenija. Njena majka provela je ostatak života u mentalnoj ustanovi. Ipak, život je imao drugačije planove za Normu Džin Mortenson, kasnije Merilin Monro.

Tokom Drugog svjetskog rata ona je radila u jednoj američkoj avio-kompaniji gdje je ubrzo upoznala fotografa iz prve filmske jedinice. Nakon tog susreta dešavaju joj se stvari o kojima je mogla samo da mašta. Ubrzo su joj ponuđeni filmski ugovori sa velikim kompanijama.

- Kada sam imala pet godina, tada sam poželjela da budem glumica. Nisam voljela svijet oko sebe, jer je bio nekako mračan, ali voljela sam da se igram sama u kući. Kad sam čula da je to gluma, rekla sam da to želim biti. Neke moje hraniteljske porodice su me slale u bioskope da bi me izbacile iz kuće i tamo bih sjedila i dan i noć. Ispred, tamo sa ekranom tako velikim, malo dijete potpuno samo, i voljela sam ga - rekla je ona u jednom intervjuu za magazin “Lajf” 1962. godine.

Karijera

Merilin Monro je filmsku karijeru počela 1947. godine malim ulogama, a 1950. je privukla pažnju publike i kritičara sporednom ulogom u kultnom filmu “Sve o Evi”, sa Beti Dejvis u glavnoj ulozi. Tri godine kasnije igrala je glavnu ulogu u ljubavnoj drami “Nijagara”.

Jedna od njenih najpoznatijih uloga je u komediji “Muškarci više vole plavuše”, gdje se pojavila kao kopačica zlata i plesačica Lorelaj Li, a scena u kojoj pjeva “Dijamanti su devojčini najbolji prijatelji” inspirisala je pjevačice kao što su Madona i Kajli Minog. Proslavile su je i uloge u komedijama “Kako se udati za milionera”, “Princ i igračica” i “Majmunska posla”.

Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film “Neki to vole vruće”, za koji je dobila “Zlatni globus” za najbolju glavnu glumicu. Nakon toga snimila je ostvarenje “Hajde da vodimo ljubav” režisera Džordža Kjukora, sa Ivom Montanom. Monroova je bila prisiljena da snimi film zbog obaveza prema studiju “20th Century Fox”. Iako film nije bio ni finansijski ni kritički uspjeh, u njemu je otpjevala legendarnu pjesmu Kola Portera “My heart belongs to daddy”.

Posljednja saradnja Merilin Monro i Klarka Gejbla bio je film “Neprilagođeni”. Iscrpljujuće snimanje odvijalo se u vreloj pustinji u Nevadi. Monro, Gejbl i Montgomeri Klift ostvarili su uloge koje savremeni kritičari smatraju izvrsnim. Kada je Klark Gejbel preminuo tadašnji tabloidi su okrivljivali za njegovu smrt Merilin Monro. Gejbl je preminuo od srčanog udara, a tabloidi su tvrdili da ga je Merilin Monro gnjavila na snimanju. Međutim, poznato je da je Gejbl insistirao na tome da sam izvodi kaskaderske scene, a bio je i strastveni pušač, što dovoljno govori o tome koliko je bila izložena pritiscima javnosti.

Bila je kulturna i modna ikona i jedan od najvećih seks-simbola 20. vijeka.

Popularnost

Prema Vodiču za popularnu kulturu Sjedinjenih Država, kao ikona američke popularne kulture, Monroova je imala nekoliko rivala po popularnosti i to Elvisa Prislija i Mikija Mausa. Nijedna druga zvijezda nikada nije inspirisala spektar emocija od požude do sažaljenja. Istoričar umjetnosti Gejl Levin izjavio je da je Monroova možda “najfotografisanija osoba 20. vijeka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana