Серија “Викинзи: Валхала” 25. фебруара стиже на мале екране

Бранислав Предојевић
Серија “Викинзи: Валхала” 25. фебруара стиже на мале екране

ЛОС АНЂЕЛЕС - Наставак популарне серије “Викинзи”, назван “Викинзи Валхала”, прије неколико дана добио је други трејлер, а стриминг сервис “Нетфликс” званично је одредио 25. фебруар за датум премијере.

Упркос популарности и успјеху матичне франшизе, обожаваоци су у почетку били скептични када је објављено да ће се “Викинзи” вратити с наставком приче, рађеном директно у продукцији “Нетфликса” и студија “МГМ”. Ипак, први трејлер брзо је вратио повјерење публике и прве реакције на њега су биле сјајне уз импресивних три милиона прегледа до сада, док је други трејлер изазвао додатно одушевљење моћним сценама битке.

Овај спин-оф наставак смјештен је преко стотину година након посљедњих битака Рагнарових синова у епском крају оригиналне серије “Викинзи”. Прича прати неке од најпознатијих викиншких ратника у 11. вијеку пред сам крај викиншке ере. Публика ће пратити као главне ликове легендарног путника Леифа Ериксона, његову жестоку полусестру ратницу Фрејдис Ериксдотер и смјелог нордијског принца Харалда Сигурдсона.

Вријеме велике напетости и тешког крвопролића јесте вријеме када серија почиње. Викинзи се налазе у непријатељској тачки сукоба с енглеским краљевским породицама, док се такође боре с другим Викинзима због подијељених хришћанских и паганских вјеровања.

Лејф, његова сестра и принц Харолд наћи ће се на епском путовању преко крвавих бојних поља Западне Европе и непознатих мора у борби за опстанак и славу. Као и код претходника, обожаваоци могу да очекују спој историјске аутентичности и драматичног приповиједања с препознатљивом насилном и крвавом акцијом.

“Викинзи: Валхала” имаће најмање три сезоне са укупно 24 епизоде, а оригиналном креатору серије и извршном продуценту Мајклу Херсту, као сарадник придружио се сценариста Џеб Стјуарт, који је најпознатији по раду на филмовима као што су “Бјегунац” и “Умри мушки”.

- Англосаксонски краљеви Енглеске хтјели су да почисте регионе Британије, који су постали густо насељени Викинзима, па су направили чувени покољ на мосту Стемфорд који је викиншки краљ Харалд платио главом. Мислили су да се Викинзи у Норвешкој, Шведској и Нормандији, међусобно боре и да не обраћају пажњу на оно што се дешава у Енглеској. Испоставило се да су Викинзи  престали да буду пагански Викинзи или хришћански Викинзи и постали само Викинзи што су Енглези крваво платили, када се Вилијам Освајач искрцао на њихове обале, а побједа у једној бици постала пораз у рату - рекао је Стјуарт.

Непознавање прича о Рагнару Лотброку и његовим синовима неће ометати искуство гледања. Међутим, гледање оригиналне серије поможе да помогне у разумијевању одређених референци. Биће представљене добро познате локације попут насеља Категејт, а говориће се и о прошлости великог Викинга који је некада сједио у истој дворани.

Леифа ће играти Сем Корлет, његову сестру Фрејдис играће Фрида Густавсон.

Харалда Сигурдсона тумачиће Лео Сутер, док ће Лора Берлин играти Ему од Нормандије, краљицу Енглеске, Данске и Норвешке, захваљујући браку са краљем Кнутом којег ће играти Бредли Фригард.

Оригинална серија “Викинзи” премијерно је приказана на каналу “Хистори” 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана