Serija “Vikinzi: Valhala” 25. februara stiže na male ekrane

Branislav Predojević
Serija “Vikinzi: Valhala” 25. februara stiže na male ekrane

LOS ANĐELES - Nastavak popularne serije “Vikinzi”, nazvan “Vikinzi Valhala”, prije nekoliko dana dobio je drugi trejler, a striming servis “Netfliks” zvanično je odredio 25. februar za datum premijere.

Uprkos popularnosti i uspjehu matične franšize, obožavaoci su u početku bili skeptični kada je objavljeno da će se “Vikinzi” vratiti s nastavkom priče, rađenom direktno u produkciji “Netfliksa” i studija “MGM”. Ipak, prvi trejler brzo je vratio povjerenje publike i prve reakcije na njega su bile sjajne uz impresivnih tri miliona pregleda do sada, dok je drugi trejler izazvao dodatno oduševljenje moćnim scenama bitke.

Ovaj spin-of nastavak smješten je preko stotinu godina nakon posljednjih bitaka Ragnarovih sinova u epskom kraju originalne serije “Vikinzi”. Priča prati neke od najpoznatijih vikinških ratnika u 11. vijeku pred sam kraj vikinške ere. Publika će pratiti kao glavne likove legendarnog putnika Leifa Eriksona, njegovu žestoku polusestru ratnicu Frejdis Eriksdoter i smjelog nordijskog princa Haralda Sigurdsona.

Vrijeme velike napetosti i teškog krvoprolića jeste vrijeme kada serija počinje. Vikinzi se nalaze u neprijateljskoj tački sukoba s engleskim kraljevskim porodicama, dok se takođe bore s drugim Vikinzima zbog podijeljenih hrišćanskih i paganskih vjerovanja.

Lejf, njegova sestra i princ Harold naći će se na epskom putovanju preko krvavih bojnih polja Zapadne Evrope i nepoznatih mora u borbi za opstanak i slavu. Kao i kod prethodnika, obožavaoci mogu da očekuju spoj istorijske autentičnosti i dramatičnog pripovijedanja s prepoznatljivom nasilnom i krvavom akcijom.

“Vikinzi: Valhala” imaće najmanje tri sezone sa ukupno 24 epizode, a originalnom kreatoru serije i izvršnom producentu Majklu Herstu, kao saradnik pridružio se scenarista Džeb Stjuart, koji je najpoznatiji po radu na filmovima kao što su “Bjegunac” i “Umri muški”.

- Anglosaksonski kraljevi Engleske htjeli su da počiste regione Britanije, koji su postali gusto naseljeni Vikinzima, pa su napravili čuveni pokolj na mostu Stemford koji je vikinški kralj Harald platio glavom. Mislili su da se Vikinzi u Norveškoj, Švedskoj i Normandiji, međusobno bore i da ne obraćaju pažnju na ono što se dešava u Engleskoj. Ispostavilo se da su Vikinzi  prestali da budu paganski Vikinzi ili hrišćanski Vikinzi i postali samo Vikinzi što su Englezi krvavo platili, kada se Vilijam Osvajač iskrcao na njihove obale, a pobjeda u jednoj bici postala poraz u ratu - rekao je Stjuart.

Nepoznavanje priča o Ragnaru Lotbroku i njegovim sinovima neće ometati iskustvo gledanja. Međutim, gledanje originalne serije pomože da pomogne u razumijevanju određenih referenci. Biće predstavljene dobro poznate lokacije poput naselja Kategejt, a govoriće se i o prošlosti velikog Vikinga koji je nekada sjedio u istoj dvorani.

Leifa će igrati Sem Korlet, njegovu sestru Frejdis igraće Frida Gustavson.

Haralda Sigurdsona tumačiće Leo Suter, dok će Lora Berlin igrati Emu od Normandije, kraljicu Engleske, Danske i Norveške, zahvaljujući braku sa kraljem Knutom kojeg će igrati Bredli Frigard.

Originalna serija “Vikinzi” premijerno je prikazana na kanalu “Histori” 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana