Серија “Сендмен” стигла на “Нетфликс”: Кошмарни свијет краља снова

Миланка Митрић
Серија “Сендмен” стигла на “Нетфликс”: Кошмарни свијет краља снова

БАЊАЛУКА - Снови, кошмари, вјечне борбе добра и зла, велики космички шапати који одјекују бескрајном васионом, клупко судбине које расплиће истине и заплиће пропасти, богови и демони и друга бића и сјене, смјештени су у свијет краља снова или Морфеја.

Такав свијет, трагања, нестајања и пропадања, почетка и краја, који је писањем створио Нил Гејмен, а илустровали Сем Кит, Мајк Дрингенберг, Малколм Џонс Трећи и Дејв Мекин смјештен у серијал стрипова насталих прије више од тридесет година, сада је, на свој начин, оживљен у истоименој серији.

На серији, чијих десет епизода је од петка доступно на “Нетфликсу” радили су Нил Гејмен, Дејвид С. Гојер и Алан Хајнберг, који су коначно (након неколико раније безуспјешних покушаја) оживјели причу која је у серијалу стрипова излазила од 1989. до 1996. године. Прва епизода носи назив “Сан праведника”, по првој причи у првој књизи “Прелудијуми и ноктурна”.

Морфеја у серији глуми Том Стуриџ, док су остале ликове оживјели Гвендолин Кристи (Луцифер Морнингстар), Бојд Холбрук (Коринћанин), Кирби Хауел Батист (Смрт), Мејсон Александер Парк (Пожуда), Дона Престон (Очај), Џена Колеман (леди Џоана Константин) и многи други.

Прича “Сендмена” 1916. године, када маг Родерик Берџис (Чарлс Денс), са жељом да постане бесмртан, покуша да зароби Смрт, али умјесто Смрти, зароби њеног брата Морфеја, краља снова, односно, ослободи га. Он се, након 72 године враћа у свој полупропали свијет, који се све више распада, а његова моћ слаби, јер су му током његовог заробљеништва нестала три извора моћи - рубин, кацига и врећица с пијеском. Такође, он свједочи пропадању стварног свијета, којим влада болест и својеврсно безнађе. Ту почиње његов пут кроз вјечност, на којем ће он покушати да врати равнотежу у оба свијета и да поврати своје моћи.

- Приче и снови су сјеновите истине које избијају на површину када стварне чињенице постану прах и пепео и бивају заборављене - забиљежено је у трећем дијелу овог серијала - “Земљи снова”, као једна од истина о сновима и јави, прошлости и садашњости те њиховом неминовном, чак судбинском преплитању које је прожето у читавој причи.

С обзиром на то да је серија објављена ове седмице, до сада је само неколико критичара написало своје критике и запажања ове серије, једне од најишчекиванијих ове године.

Прича о адаптацији почела је чак 1991. године, на шта се критичарка “Гардијана” Ребека Николсон осврће у свом приказу, напомињући да је за адаптацију “Сендмена” било потребно више од 30 година и мало чуда.

- То је једна велика прича о боговима и демонима, дубока и богата да њено смјештање у десет епизода изгледа смијешно. Ипак, ово је ера великих високобуџетних серија из свијета фантастике у коју ускоро стижу “Господар прстенова” и “Кућа змаја”, а у којој “Сендмен” стоји као њихов ћудљиви старији гот брат - наводи Николсонова, која је у својој критици похвалила глумачку екипу и посебно нагласила да је ова серија вјероватно оно што су обожаваоци “Сендмена” очекивали, а да ће за оне који тек улазе у његов свијет бити једно занимљиво откриће.

Магазин “Варајети” биљежи да је серија успјела да сачува срж стриповске приче, што већина данашњих серија не успијева.

- “Нетфликсова” серија “Сендмен” оправдава своје постојање и потенцијал да створи још прича у будућности - записала је Каролин Фрамке на страници магазина “Варајети”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана