Serija “Sendmen” stigla na “Netfliks”: Košmarni svijet kralja snova

Milanka Mitrić
Serija “Sendmen” stigla na “Netfliks”: Košmarni svijet kralja snova

BANjALUKA - Snovi, košmari, vječne borbe dobra i zla, veliki kosmički šapati koji odjekuju beskrajnom vasionom, klupko sudbine koje raspliće istine i zapliće propasti, bogovi i demoni i druga bića i sjene, smješteni su u svijet kralja snova ili Morfeja.

Takav svijet, traganja, nestajanja i propadanja, početka i kraja, koji je pisanjem stvorio Nil Gejmen, a ilustrovali Sem Kit, Majk Dringenberg, Malkolm Džons Treći i Dejv Mekin smješten u serijal stripova nastalih prije više od trideset godina, sada je, na svoj način, oživljen u istoimenoj seriji.

Na seriji, čijih deset epizoda je od petka dostupno na “Netfliksu” radili su Nil Gejmen, Dejvid S. Gojer i Alan Hajnberg, koji su konačno (nakon nekoliko ranije bezuspješnih pokušaja) oživjeli priču koja je u serijalu stripova izlazila od 1989. do 1996. godine. Prva epizoda nosi naziv “San pravednika”, po prvoj priči u prvoj knjizi “Preludijumi i nokturna”.

Morfeja u seriji glumi Tom Sturidž, dok su ostale likove oživjeli Gvendolin Kristi (Lucifer Morningstar), Bojd Holbruk (Korinćanin), Kirbi Hauel Batist (Smrt), Mejson Aleksander Park (Požuda), Dona Preston (Očaj), Džena Koleman (ledi Džoana Konstantin) i mnogi drugi.

Priča “Sendmena” 1916. godine, kada mag Roderik Berdžis (Čarls Dens), sa željom da postane besmrtan, pokuša da zarobi Smrt, ali umjesto Smrti, zarobi njenog brata Morfeja, kralja snova, odnosno, oslobodi ga. On se, nakon 72 godine vraća u svoj polupropali svijet, koji se sve više raspada, a njegova moć slabi, jer su mu tokom njegovog zarobljeništva nestala tri izvora moći - rubin, kaciga i vrećica s pijeskom. Takođe, on svjedoči propadanju stvarnog svijeta, kojim vlada bolest i svojevrsno beznađe. Tu počinje njegov put kroz vječnost, na kojem će on pokušati da vrati ravnotežu u oba svijeta i da povrati svoje moći.

- Priče i snovi su sjenovite istine koje izbijaju na površinu kada stvarne činjenice postanu prah i pepeo i bivaju zaboravljene - zabilježeno je u trećem dijelu ovog serijala - “Zemlji snova”, kao jedna od istina o snovima i javi, prošlosti i sadašnjosti te njihovom neminovnom, čak sudbinskom preplitanju koje je prožeto u čitavoj priči.

S obzirom na to da je serija objavljena ove sedmice, do sada je samo nekoliko kritičara napisalo svoje kritike i zapažanja ove serije, jedne od najiščekivanijih ove godine.

Priča o adaptaciji počela je čak 1991. godine, na šta se kritičarka “Gardijana” Rebeka Nikolson osvrće u svom prikazu, napominjući da je za adaptaciju “Sendmena” bilo potrebno više od 30 godina i malo čuda.

- To je jedna velika priča o bogovima i demonima, duboka i bogata da njeno smještanje u deset epizoda izgleda smiješno. Ipak, ovo je era velikih visokobudžetnih serija iz svijeta fantastike u koju uskoro stižu “Gospodar prstenova” i “Kuća zmaja”, a u kojoj “Sendmen” stoji kao njihov ćudljivi stariji got brat - navodi Nikolsonova, koja je u svojoj kritici pohvalila glumačku ekipu i posebno naglasila da je ova serija vjerovatno ono što su obožavaoci “Sendmena” očekivali, a da će za one koji tek ulaze u njegov svijet biti jedno zanimljivo otkriće.

Magazin “Varajeti” bilježi da je serija uspjela da sačuva srž stripovske priče, što većina današnjih serija ne uspijeva.

- “Netfliksova” serija “Sendmen” opravdava svoje postojanje i potencijal da stvori još priča u budućnosti - zapisala je Karolin Framke na stranici magazina “Varajeti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana