Серија “Породица” достигла рекордну гледаност: Падом једне породице обиљежен крај једне државе

Г.С.
Серија “Породица” достигла рекордну гледаност: Падом једне породице обиљежен крај једне државе

Серија “Породица” достигла је рекордну гледаност и изазвала велику пажњу српске јавности, али и региона. Контроверзна тема, која буди сјећања на прошлост и подстиче преиспитивање улога политичких чинилаца једног времена, изазвала је подијељена осјећања и узбуркала страсти.

Публика је с нестрпљењем ишчекивала посљедњу епизоду серије која прати посљедња три дана заједничког живота чланова породице  бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића.

Посљедња епизода је емитована у петак, на РТС 1 и “Суперстар ТВ”, а након тога је услиједио велики број коментара.

И док једни сматрају да је Милошевић у серији аболиран, други пак мисле да је приказан тачно како треба, као човјек у раскораку с реалношћу, док трећи гледају на њега као на трагичну личност трагичног времена једне земље.

Критичари сматрају да су аутори одрадили сјајан посао  уметањем улога пензионерке коју глуми Светлана Цеца Бојковић и служавке Ане коју игра Јана Бјелица. Оне су заправо симболи двије велике друштвене групе, пензионерске и избјегличке чије су судбине дале печат једном прошлом добу којим је владао Слободан Милошевић.

Јасно је да је с крајем једне породице приказан и крај једне државе. Публика се сложила да је глумац Борис Исаковић маестрално одглумио Слободана Милошевића, те да је Милан Марић био сјајан у изведби Чедомира Јовановића, али да је и Радован Вујовић одлично дочарао лик Владимира Бебе Поповића. Ипак оно што је код већине гледалаца изазвало дубока осјећања јесте пјесма “Земљо моја” Исмете Крвавац, која је закључила и обиљежила крај ове серије. Неки од коментара на “Твитеру” су “Земљо моја” у комбинацији са кадровима  диже косу на глави”, те “Крај са “Земљо моја” изазива језу” и слични.

Судећи по коментарима на друштвеним мрежама гледаоце је потресао тренутак када колеге дозивају Зорана Ђинђића којег нема, док се приказује крупан кадар његове празне столице. И док једни тврде да серија није приказала тачне историјске чињенице, глумац Милутин Мима Караџић, који у серији игра Небојшу Павковића за српске медије је рекао да треба да постоји умјетничка слобода.

- Схватам и разумијем што су поједини актери серије незадовољни, и ја бих вјероватно био незадовољан ко год да их глуми. Али сматрам да гријеше што негодују и мисле да треба да се снима историјски све од “А до Ш”. Мора да постоји умјетничка слобода, то не смију да замјерају - истакао је Караџић.

Објаснио је да није желио да имитира Павковића и додао да су они глумци који су  мање имитирали били бољи.

Одјавна шпица

Оно што је одушевило публику јесу најпопуларнији хитови деведесетих који су дочарали бурне деведесете, а који су били дио одјавне шпице четири епизоде серије “Породица”. На крају прве епизоде чула се пјесма “Тек је 12 сати”, а наредна је завршена нумером “Ноћ је ведра над Србијом” која је инспирисана Нато бомбардовањем СР Југославије. Поред ових, трећа и четврта епизода су завршене пјесмама “Ајкула” коју изводи Ела Би и “Само у сну” у извођењу некадашње групе “Фанки Џи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана