Serija “Porodica” dostigla rekordnu gledanost: Padom jedne porodice obilježen kraj jedne države

G.S.
Serija “Porodica” dostigla rekordnu gledanost: Padom jedne porodice obilježen kraj jedne države

Serija “Porodica” dostigla je rekordnu gledanost i izazvala veliku pažnju srpske javnosti, ali i regiona. Kontroverzna tema, koja budi sjećanja na prošlost i podstiče preispitivanje uloga političkih činilaca jednog vremena, izazvala je podijeljena osjećanja i uzburkala strasti.

Publika je s nestrpljenjem iščekivala posljednju epizodu serije koja prati posljednja tri dana zajedničkog života članova porodice  bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Posljednja epizoda je emitovana u petak, na RTS 1 i “Superstar TV”, a nakon toga je uslijedio veliki broj komentara.

I dok jedni smatraju da je Milošević u seriji aboliran, drugi pak misle da je prikazan tačno kako treba, kao čovjek u raskoraku s realnošću, dok treći gledaju na njega kao na tragičnu ličnost tragičnog vremena jedne zemlje.

Kritičari smatraju da su autori odradili sjajan posao  umetanjem uloga penzionerke koju glumi Svetlana Ceca Bojković i služavke Ane koju igra Jana Bjelica. One su zapravo simboli dvije velike društvene grupe, penzionerske i izbjegličke čije su sudbine dale pečat jednom prošlom dobu kojim je vladao Slobodan Milošević.

Jasno je da je s krajem jedne porodice prikazan i kraj jedne države. Publika se složila da je glumac Boris Isaković maestralno odglumio Slobodana Miloševića, te da je Milan Marić bio sjajan u izvedbi Čedomira Jovanovića, ali da je i Radovan Vujović odlično dočarao lik Vladimira Bebe Popovića. Ipak ono što je kod većine gledalaca izazvalo duboka osjećanja jeste pjesma “Zemljo moja” Ismete Krvavac, koja je zaključila i obilježila kraj ove serije. Neki od komentara na “Tviteru” su “Zemljo moja” u kombinaciji sa kadrovima  diže kosu na glavi”, te “Kraj sa “Zemljo moja” izaziva jezu” i slični.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama gledaoce je potresao trenutak kada kolege dozivaju Zorana Đinđića kojeg nema, dok se prikazuje krupan kadar njegove prazne stolice. I dok jedni tvrde da serija nije prikazala tačne istorijske činjenice, glumac Milutin Mima Karadžić, koji u seriji igra Nebojšu Pavkovića za srpske medije je rekao da treba da postoji umjetnička sloboda.

- Shvatam i razumijem što su pojedini akteri serije nezadovoljni, i ja bih vjerovatno bio nezadovoljan ko god da ih glumi. Ali smatram da griješe što negoduju i misle da treba da se snima istorijski sve od “A do Š”. Mora da postoji umjetnička sloboda, to ne smiju da zamjeraju - istakao je Karadžić.

Objasnio je da nije želio da imitira Pavkovića i dodao da su oni glumci koji su  manje imitirali bili bolji.

Odjavna špica

Ono što je oduševilo publiku jesu najpopularniji hitovi devedesetih koji su dočarali burne devedesete, a koji su bili dio odjavne špice četiri epizode serije “Porodica”. Na kraju prve epizode čula se pjesma “Tek je 12 sati”, a naredna je završena numerom “Noć je vedra nad Srbijom” koja je inspirisana Nato bombardovanjem SR Jugoslavije. Pored ovih, treća i četvrta epizoda su završene pjesmama “Ajkula” koju izvodi Ela Bi i “Samo u snu” u izvođenju nekadašnje grupe “Fanki Dži”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana