Серија “Кљун” претпремијерно на фестивалу на Палићу: Мрачна и опасна завјера у Суботици

Бранислав Предојевић
Серија “Кљун” претпремијерно на фестивалу на Палићу: Мрачна и опасна завјера у Суботици

ПАЛИЋ - Овогодишње издање филмског фестивала на Палићу биће завршено вечерас приказивањем криминалистичко-полицијске серије “Кљун” у којој млада, амбициозна детективка Соња Кљун, у тумачењу Иване Вуковић, одлази у Суботицу да испита серију сумњивих самоубистава.

Суицид сина локалног моћника у Суботици не дјелује као компликован случај за полицију. Ником, сем Соњи Кљун. Боравак у Суботици преокренуће јој живот, посебно када њој и њеној десетогодишњој ћерки почну да се јављају застрашујући снови који се повремено и остварују. Прихватањем свог необичног дара Соња ће разоткрити опасну завјеру која се крије иза наводног самоубиства, али и дубоко закопану тајну из своје прошлости.

Серија настала по сценарију Матије Драгојевића и Љубице Луковић, а у режији Јелене Гавриловић и Уроша Томића снимана је у Београду, Суботици, Палићу, Сенти, Мокрину, Панчеву, Новом Кнежевцу… Томић каже да се овај пројекат издваја по три ствари од многих криминалистичких серија које се тренутно снимају и емитују код нас.

- Прво, нема криминалних група, кланова, тајкуна, политичара, адвоката, нема крими-идола омладине. Има један локални гангстер, а има и мало државне безбедности. Друго, већи део радње се дешава у Суботици, дакле изван Београда. Треће, главни јунак је жена полицајац. Е сад, то што разликује овај пројекат не чини га нужно и бољим - истиче Урош Томић.

Главна глумица каже да је ова улога била велики изазов јер је у питању крајње комплексан карактер.

- Соња Кљун је мајка, супруга, ћерка, инспекторка. Због природе посла којим се бави, инспектор на крвним деликтима, и неког ко доноси новац у кућу, има улогу мушкарца у кући. Тај посао је бег од свега. Не прихвата себе онаквом каква јесте, тако да ријетко коме верује. Има проблем са ауторитетима и често бира агресију као средство за одбрану. И можда би све то било опште место да Соња нема посебан дар, екстрасенс, који не жели - каже Ивана Вуковић.

Серија ће имати укупно 10 епизода, а приказивање ће почети од јесени на телевизији Нова С.

Екипа

Поред Иване у улози Соње, гледаоци ће имати прилику да након осам година паузе гледају Љиљану Благојевић која игра власницу једног пансиона на Палићу, затим младог глумца Стефана Вукића (Мића Тот) у улози полицијског инспектора, Мићка Љубичића (Душан) као радника ДБ-а и старатеља Соње Кљун. Први пут на филму и телевизији појавиће се и дјевојчица Дрена Мршић (10) у улози Соњине ћерке, а поред њих ту су и Филип Ђурић, Наташа Шолак, Мирко Влаховић, Ивана В. Јовановић, Љубиша Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана