Serija “Kljun” pretpremijerno na festivalu na Paliću: Mračna i opasna zavjera u Subotici

Branislav Predojević
Serija “Kljun” pretpremijerno na festivalu na Paliću: Mračna i opasna zavjera u Subotici

PALIĆ - Ovogodišnje izdanje filmskog festivala na Paliću biće završeno večeras prikazivanjem kriminalističko-policijske serije “Kljun” u kojoj mlada, ambiciozna detektivka Sonja Kljun, u tumačenju Ivane Vuković, odlazi u Suboticu da ispita seriju sumnjivih samoubistava.

Suicid sina lokalnog moćnika u Subotici ne djeluje kao komplikovan slučaj za policiju. Nikom, sem Sonji Kljun. Boravak u Subotici preokrenuće joj život, posebno kada njoj i njenoj desetogodišnjoj ćerki počnu da se javljaju zastrašujući snovi koji se povremeno i ostvaruju. Prihvatanjem svog neobičnog dara Sonja će razotkriti opasnu zavjeru koja se krije iza navodnog samoubistva, ali i duboko zakopanu tajnu iz svoje prošlosti.

Serija nastala po scenariju Matije Dragojevića i Ljubice Luković, a u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića snimana je u Beogradu, Subotici, Paliću, Senti, Mokrinu, Pančevu, Novom Kneževcu… Tomić kaže da se ovaj projekat izdvaja po tri stvari od mnogih kriminalističkih serija koje se trenutno snimaju i emituju kod nas.

- Prvo, nema kriminalnih grupa, klanova, tajkuna, političara, advokata, nema krimi-idola omladine. Ima jedan lokalni gangster, a ima i malo državne bezbednosti. Drugo, veći deo radnje se dešava u Subotici, dakle izvan Beograda. Treće, glavni junak je žena policajac. E sad, to što razlikuje ovaj projekat ne čini ga nužno i boljim - ističe Uroš Tomić.

Glavna glumica kaže da je ova uloga bila veliki izazov jer je u pitanju krajnje kompleksan karakter.

- Sonja Kljun je majka, supruga, ćerka, inspektorka. Zbog prirode posla kojim se bavi, inspektor na krvnim deliktima, i nekog ko donosi novac u kuću, ima ulogu muškarca u kući. Taj posao je beg od svega. Ne prihvata sebe onakvom kakva jeste, tako da rijetko kome veruje. Ima problem sa autoritetima i često bira agresiju kao sredstvo za odbranu. I možda bi sve to bilo opšte mesto da Sonja nema poseban dar, ekstrasens, koji ne želi - kaže Ivana Vuković.

Serija će imati ukupno 10 epizoda, a prikazivanje će početi od jeseni na televiziji Nova S.

Ekipa

Pored Ivane u ulozi Sonje, gledaoci će imati priliku da nakon osam godina pauze gledaju Ljiljanu Blagojević koja igra vlasnicu jednog pansiona na Paliću, zatim mladog glumca Stefana Vukića (Mića Tot) u ulozi policijskog inspektora, Mićka Ljubičića (Dušan) kao radnika DB-a i staratelja Sonje Kljun. Prvi put na filmu i televiziji pojaviće se i djevojčica Drena Mršić (10) u ulozi Sonjine ćerke, a pored njih tu su i Filip Đurić, Nataša Šolak, Mirko Vlahović, Ivana V. Jovanović, Ljubiša Miličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana