Серија “Hellbound”, ново чудо из Јужне Кореје, доминира “Нетфликсом”: Рекордна гледаност у осамдесет земаља

Бранислав Предојевић
Серија “Hellbound”, ново чудо из Јужне Кореје, доминира “Нетфликсом”: Рекордна гледаност у осамдесет земаља

СЕУЛ - Ново јужнокорејско телевизијско чудо “Hellbound” званично је постало најгледанија серија ове седмице на стриминг сервису “Нетфликс”, настављајући успјех хит франшизе “Squid Game”.

Према недавно објављеној ранг-листи топ 10 ТВ емисија и филмова, “Hellbound”, који је имао премијеру 19. новембра, зарадио је укупно 43 милиона сати прегледа на платформи за стриминг у прва три дана објављивања. Да буде занимљивије, већ 20. новембра серија је постала најгледанија “Нетфликсова” телевизијска серија на свијету, достигавши прво мјесто на стриминг сервисима у више од 80 земаља унутар 24 сата од дебија серије. Бројеви “Hellbound” стављају као најгледанију ТВ серију на енглеској и ваненглеској листи најбољих 10, надмашујући друга популарна издања као што су поменута “Игра Лигње” (30 милиона), анимирана серија “Arcane” (38 милиона) и друга сезона серије “Краљ тигрова” (30 милиона).

Иза серије стоји талентовани режисер и сценариста Јеон Санг-Хо, који се прославио откаченим анимираним остварењима “The Kongs of Pigs” (2011) и “The Fake” (2013), те напетим зомби хорором “Train To Busan” (2016), који је постао прави култ код љубитеља жанра и планетарни хит уз наставак “Penisula” из 2020. године.

Серију одликује његов препознатљив мултижанровски стил изграђен кроз комбинацију хорора, акције, кримића и фантастике уз жесток визуелни стил те обиље крви и насиља. У центру радње је­ бизарна појава групе насилних демона из пакла која лови појединце којима је претходно најављено када ће и гдје умријети такозваним декретом од стране анђеоског бића. Колико год бјежали, демони их на крају сустижу, спаљују и одвлаче у пакао, а за њима на Земљи остаје само пепео. Покреће се колективна хистерија и бројне вјерске расправе уз појаву тајанствене секте Нова истина. Мистерију демона покушаће да открије полицијски детектив, новинар и адвокат и тако посљедично да растумаче чудне догађаје. Ник Ален са “rogerebert.com” дао је позитивну рецензију серији похваливши како је серија успјешно помијешала темељени хорор са промишљеним расправама о гријеху и полицијским причом.

- Троје чудовишта пакленог бијеса може бити на моменте апсурдно у својој појави, али лудило унутар “Hellboundа”  је изузетно увјерљиво на екранима - рекао је Ален. Ед Пауер из “Телеграфа” оцијенио је серију са четири звјездице од пет наводећи да је понудила занимљиву жанровску комбинацију, која функционише као цјелина.

-”Hellbound” се одмотава попут мјешавине прича Клајва Баркера, Да Винчијевог кода и култног јапанског хорора “Ринг”. Ипак, ово дјело оставља довољно дубок утисак да надогради почетне утицаје и нема сумње да ће ово бити серија о којој ће се највише причати ове зиме - написао је Пауер.

Преходно је јужнокорејска серија “Squid Game”, која је на “Нетфликс” доспјела 19. септембра, рекорд најгледаније серије држала 46 дана узастопно. Процјењује се да је чак 142 милиона домаћинстава из 94 земље погледало серију, те да њен профит износи 900 милиона долара.

Листе гледаности

Стриминг див “Нетфликс” недавно је покренуо своје званичне листе најгледанијих током једне седмице, гдје је увео метрику коју назива “прегледани сати”. Нова веб страница омогућава корисницима да се пребацују између седмичних глобал топ 10 листа по филмовима и серијама, у категоријама на енглеском и неенглеском за сваки формат. Поред тога, корисници такође могу да виде топ 10 листа по појединачним земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана