Serija “Hellbound”, novo čudo iz Južne Koreje, dominira “Netfliksom”: Rekordna gledanost u osamdeset zemalja

Branislav Predojević
Serija “Hellbound”, novo čudo iz Južne Koreje, dominira “Netfliksom”: Rekordna gledanost u osamdeset zemalja

SEUL - Novo južnokorejsko televizijsko čudo “Hellbound” zvanično je postalo najgledanija serija ove sedmice na striming servisu “Netfliks”, nastavljajući uspjeh hit franšize “Squid Game”.

Prema nedavno objavljenoj rang-listi top 10 TV emisija i filmova, “Hellbound”, koji je imao premijeru 19. novembra, zaradio je ukupno 43 miliona sati pregleda na platformi za striming u prva tri dana objavljivanja. Da bude zanimljivije, već 20. novembra serija je postala najgledanija “Netfliksova” televizijska serija na svijetu, dostigavši prvo mjesto na striming servisima u više od 80 zemalja unutar 24 sata od debija serije. Brojevi “Hellbound” stavljaju kao najgledaniju TV seriju na engleskoj i vanengleskoj listi najboljih 10, nadmašujući druga popularna izdanja kao što su pomenuta “Igra Lignje” (30 miliona), animirana serija “Arcane” (38 miliona) i druga sezona serije “Kralj tigrova” (30 miliona).

Iza serije stoji talentovani režiser i scenarista Jeon Sang-Ho, koji se proslavio otkačenim animiranim ostvarenjima “The Kongs of Pigs” (2011) i “The Fake” (2013), te napetim zombi hororom “Train To Busan” (2016), koji je postao pravi kult kod ljubitelja žanra i planetarni hit uz nastavak “Penisula” iz 2020. godine.

Seriju odlikuje njegov prepoznatljiv multižanrovski stil izgrađen kroz kombinaciju horora, akcije, krimića i fantastike uz žestok vizuelni stil te obilje krvi i nasilja. U centru radnje je­ bizarna pojava grupe nasilnih demona iz pakla koja lovi pojedince kojima je prethodno najavljeno kada će i gdje umrijeti takozvanim dekretom od strane anđeoskog bića. Koliko god bježali, demoni ih na kraju sustižu, spaljuju i odvlače u pakao, a za njima na Zemlji ostaje samo pepeo. Pokreće se kolektivna histerija i brojne vjerske rasprave uz pojavu tajanstvene sekte Nova istina. Misteriju demona pokušaće da otkrije policijski detektiv, novinar i advokat i tako posljedično da rastumače čudne događaje. Nik Alen sa “rogerebert.com” dao je pozitivnu recenziju seriji pohvalivši kako je serija uspješno pomiješala temeljeni horor sa promišljenim raspravama o grijehu i policijskim pričom.

- Troje čudovišta paklenog bijesa može biti na momente apsurdno u svojoj pojavi, ali ludilo unutar “Hellbounda”  je izuzetno uvjerljivo na ekranima - rekao je Alen. Ed Pauer iz “Telegrafa” ocijenio je seriju sa četiri zvjezdice od pet navodeći da je ponudila zanimljivu žanrovsku kombinaciju, koja funkcioniše kao cjelina.

-”Hellbound” se odmotava poput mješavine priča Klajva Barkera, Da Vinčijevog koda i kultnog japanskog horora “Ring”. Ipak, ovo djelo ostavlja dovoljno dubok utisak da nadogradi početne uticaje i nema sumnje da će ovo biti serija o kojoj će se najviše pričati ove zime - napisao je Pauer.

Prehodno je južnokorejska serija “Squid Game”, koja je na “Netfliks” dospjela 19. septembra, rekord najgledanije serije držala 46 dana uzastopno. Procjenjuje se da je čak 142 miliona domaćinstava iz 94 zemlje pogledalo seriju, te da njen profit iznosi 900 miliona dolara.

Liste gledanosti

Striming div “Netfliks” nedavno je pokrenuo svoje zvanične liste najgledanijih tokom jedne sedmice, gdje je uveo metriku koju naziva “pregledani sati”. Nova veb stranica omogućava korisnicima da se prebacuju između sedmičnih global top 10 lista po filmovima i serijama, u kategorijama na engleskom i neengleskom za svaki format. Pored toga, korisnici takođe mogu da vide top 10 lista po pojedinačnim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana