Серија “Дамер-Чудовиште” постала нови “Нетфликсов” хит

Бранислав Предојевић
Серија “Дамер-Чудовиште” постала нови “Нетфликсов” хит

ЛОС АНЂЕЛЕС - Нова “Нетфликсова” мини-серија “Дамер-Чудовиште: Прича о Џефрију Дамеру” масовно је привукла публику својим емитовањем са импресивних 196,2 милиона гледалаца, који су је погледали од премијере одржане 21. септембра.

Тиме је ново остварење чувеног сценаристе и продуцента Рајана Марфија, инспирисано стварним злочинима злогласног убице из Милвокија, постала највећи овогодишњи “Нетфликсов” хит од лансирања “Чудних ствари” и једна од најгледанијих серија на овом стриминг диву од његовог оснивања.

Марфи је писао сценарио заједно са Јаном Бренаном, док су режисерски дио посла обавили Карл Френклин, Клемент Виго, Џенифер Линч, Грег Араки и Париз Барклеј.

Еван Питерс глуми озлоглашеног серијског убицу у серији од десет дијелова, која је у великој мјери испричана из угла Дамерових жртава и дубоко зарања у полицијску неспособност и апатију која је омогућила убици рођеном у Висконсину да крене у вишегодишњи поход убијања.

Серија драматизује најмање 10 случајева у којима је Дамер скоро ухапшен, али на крају пуштен. Осим Питерса, у серији још глуме Ниси Неш, Ричард Џенкинс, Моли Рингволд и Мајкл Лирнед, а Питерс каже да су имали само једно правило.

- Имали смо једно правило које је Марфи поставио пред снимање, а то је да никада нећемо улазити у причу из Дамерове тачке гледишта. То није прича о њему, то је прича о посљедицама његових злочина - рекао је Питерс.

За разлику од публике, критика је била мање одушевљена и реакције су подијељене, од похвала за драматизацију и напетост до оптужби за експлоатацију феномена серијских убица. Веб локација за прикупљање рецензија “Ротен томејтос” пријавила је оцјену одобравања од 50 одсто са просјечним бројем од 5,7/10, на основу 14 критика.

Сајт “Метакритик” дао је оцјену 45 од 100 на основу мишљења осам критичара, што указује на “мјешовите или просјечне критике”, док је на сајту ИМДБ публика дала високу оцјену 8,7.

Критичарка Кајла Коб у магазину “Дисајдер” написала је да је серија надмашила жанровске оквире.

- Серија није само добро режирана, написана и одглумљена. Она преписује како криминална драма може изгледати ако престанемо величати убице и почнемо се више фокусирати на неуспјехе система да заштити њихове жртве - објаснила је Кобова.

Музику за серију радили су Ник Кејв и Ворен Елис, а саундтрак је објављен на дан премијере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана