Serija “Damer-Čudovište” postala novi “Netfliksov” hit

Branislav Predojević
Serija “Damer-Čudovište” postala novi “Netfliksov” hit

LOS ANĐELES - Nova “Netfliksova” mini-serija “Damer-Čudovište: Priča o Džefriju Dameru” masovno je privukla publiku svojim emitovanjem sa impresivnih 196,2 miliona gledalaca, koji su je pogledali od premijere održane 21. septembra.

Time je novo ostvarenje čuvenog scenariste i producenta Rajana Marfija, inspirisano stvarnim zločinima zloglasnog ubice iz Milvokija, postala najveći ovogodišnji “Netfliksov” hit od lansiranja “Čudnih stvari” i jedna od najgledanijih serija na ovom striming divu od njegovog osnivanja.

Marfi je pisao scenario zajedno sa Janom Brenanom, dok su režiserski dio posla obavili Karl Frenklin, Klement Vigo, Dženifer Linč, Greg Araki i Pariz Barklej.

Evan Piters glumi ozloglašenog serijskog ubicu u seriji od deset dijelova, koja je u velikoj mjeri ispričana iz ugla Damerovih žrtava i duboko zaranja u policijsku nesposobnost i apatiju koja je omogućila ubici rođenom u Viskonsinu da krene u višegodišnji pohod ubijanja.

Serija dramatizuje najmanje 10 slučajeva u kojima je Damer skoro uhapšen, ali na kraju pušten. Osim Pitersa, u seriji još glume Nisi Neš, Ričard Dženkins, Moli Ringvold i Majkl Lirned, a Piters kaže da su imali samo jedno pravilo.

- Imali smo jedno pravilo koje je Marfi postavio pred snimanje, a to je da nikada nećemo ulaziti u priču iz Damerove tačke gledišta. To nije priča o njemu, to je priča o posljedicama njegovih zločina - rekao je Piters.

Za razliku od publike, kritika je bila manje oduševljena i reakcije su podijeljene, od pohvala za dramatizaciju i napetost do optužbi za eksploataciju fenomena serijskih ubica. Veb lokacija za prikupljanje recenzija “Roten tomejtos” prijavila je ocjenu odobravanja od 50 odsto sa prosječnim brojem od 5,7/10, na osnovu 14 kritika.

Sajt “Metakritik” dao je ocjenu 45 od 100 na osnovu mišljenja osam kritičara, što ukazuje na “mješovite ili prosječne kritike”, dok je na sajtu IMDB publika dala visoku ocjenu 8,7.

Kritičarka Kajla Kob u magazinu “Disajder” napisala je da je serija nadmašila žanrovske okvire.

- Serija nije samo dobro režirana, napisana i odglumljena. Ona prepisuje kako kriminalna drama može izgledati ako prestanemo veličati ubice i počnemo se više fokusirati na neuspjehe sistema da zaštiti njihove žrtve - objasnila je Kobova.

Muziku za seriju radili su Nik Kejv i Voren Elis, a saundtrak je objavljen na dan premijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana