Саша Хајдуковић, режисер, за “Глас Српске”: Признањем да нисмо савршени отварамо нове путеве

Миланка Митрић
Саша Хајдуковић, режисер, за “Глас Српске”: Признањем да нисмо савршени отварамо нове путеве

Утисак гледалаца након краја серије био је јако позитиван. Очекивали смо реакције, али нисмо очекивали оволико реакција. Нисам знао да се толико гледа и да су се људи баш толико уживјели у серију.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” режисер серије “Кости” Саша Хајдуковић, осврћући се на одјек који је серија, чије емитовање је прије неколико дана завршено на Радио-телевизији Србије, оставила на публику у региону. “Кости” ће од 1. јануара бити емитоване и на БН телевизији.

- Неописиво ми је драго због тога, јер, на крају крајева, због тога смо све и радили - додаје Хајдуковић.

ГЛАС: Осјећај кривице, казна и опраштање су можда неке од највидљивијих тема и мотива који су заступљени у “Костима”. Какво је Ваше виђење кривице, казне и опраштања у стварности? Да ли свако добије оно што заслужује?

ХАЈДУКОВИЋ: Свако добије оно што заслужује, само је питање шта ти мислиш да треба да добијеш. Свако мисли да је заслужио више, а да је добио мање. Свако, у сваком тренутку добије онолико колико може да поднесе и с колико може да се бори.

ГЛАС: И да ли је човјеково покајање довољно за промјену?

ХАЈДУКОВИЋ: Право покајање јесте лајтмотив серије, односно, чак није само питање покајања, него и питање исповиједи. То значи стати сам пред себе и пред другог и бити потпуно искрен. То јесте била једна од идеја, у смислу свијета лажи, у којем се нешто стално муља. У свијету лажи сви гледају свој интерес, мало или пуно лажу. Како год окренете, то јесте свијет лажи, насупрот којег, на другој страни, стоји искреност. Признање своје, такорећи несавршености, сасвим сигурно доводи до тога да се отворе неки потпуно нови путеви и неки нови погледи.

ГЛАС: Каква питања сматрате да сте отворили код гледалаца и покренули самом причом, приказом ликова, њихове трагичности, њихове изопачености?

ХАЈДУКОВИЋ: Питање доживљаја било каквог умјетничког дјела је емотивно питање, односно нешто што може да дирне некога и помјери, те да му та емоција отвори у њему неке нове путеве, да боље разумије сам себе и да боље разумије свијет око себе. Зато правимо и зато гледамо филмове, да некако нађемо мир са свијетом. Ја се надам да је на некога од гледалаца утицала на такав начин.

ГЛАС: Каква је била сарадња са сценаристом серије Николом Пејаковићем, што се идеја и усаглашавања око приче тиче, али и самог избора глумаца?

ХАЈДУКОВИЋ: Супер је сарадња са Кољом, која је почела још на “Месу”. Што се “Костију” тиче, сви смо бирали заједно, иако то на крају и јесте редитељска одлука, ја кад год сам имао дилему, питао сам како он то, као писац замишља и види. Дуго је кастинг и трајао. Имали смо времена, Бранкица Јанковић као продуцент нам је обезбиједила неко вријеме, да имамо, да одмјеримо, и зато нам је, надам се, кастинг испао тако успјешан.

ГЛАС: На чему тренутно радите?

ХАЈДУКОВИЋ: Тренутно снимамо серију “Адвокадо”. То је комедија која ће да има двадесет епизода, коју режирамо Никола Пејаковић и ја.

Ранко Павловић примљен у Словенску академију књижевности и умјетности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана