Saša Hajduković, režiser, za “Glas Srpske”: Priznanjem da nismo savršeni otvaramo nove puteve

Milanka Mitrić
Saša Hajduković, režiser, za “Glas Srpske”: Priznanjem da nismo savršeni otvaramo nove puteve

Utisak gledalaca nakon kraja serije bio je jako pozitivan. Očekivali smo reakcije, ali nismo očekivali ovoliko reakcija. Nisam znao da se toliko gleda i da su se ljudi baš toliko uživjeli u seriju.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” režiser serije “Kosti” Saša Hajduković, osvrćući se na odjek koji je serija, čije emitovanje je prije nekoliko dana završeno na Radio-televiziji Srbije, ostavila na publiku u regionu. “Kosti” će od 1. januara biti emitovane i na BN televiziji.

- Neopisivo mi je drago zbog toga, jer, na kraju krajeva, zbog toga smo sve i radili - dodaje Hajduković.

GLAS: Osjećaj krivice, kazna i opraštanje su možda neke od najvidljivijih tema i motiva koji su zastupljeni u “Kostima”. Kakvo je Vaše viđenje krivice, kazne i opraštanja u stvarnosti? Da li svako dobije ono što zaslužuje?

HAJDUKOVIĆ: Svako dobije ono što zaslužuje, samo je pitanje šta ti misliš da treba da dobiješ. Svako misli da je zaslužio više, a da je dobio manje. Svako, u svakom trenutku dobije onoliko koliko može da podnese i s koliko može da se bori.

GLAS: I da li je čovjekovo pokajanje dovoljno za promjenu?

HAJDUKOVIĆ: Pravo pokajanje jeste lajtmotiv serije, odnosno, čak nije samo pitanje pokajanja, nego i pitanje ispovijedi. To znači stati sam pred sebe i pred drugog i biti potpuno iskren. To jeste bila jedna od ideja, u smislu svijeta laži, u kojem se nešto stalno mulja. U svijetu laži svi gledaju svoj interes, malo ili puno lažu. Kako god okrenete, to jeste svijet laži, nasuprot kojeg, na drugoj strani, stoji iskrenost. Priznanje svoje, takoreći nesavršenosti, sasvim sigurno dovodi do toga da se otvore neki potpuno novi putevi i neki novi pogledi.

GLAS: Kakva pitanja smatrate da ste otvorili kod gledalaca i pokrenuli samom pričom, prikazom likova, njihove tragičnosti, njihove izopačenosti?

HAJDUKOVIĆ: Pitanje doživljaja bilo kakvog umjetničkog djela je emotivno pitanje, odnosno nešto što može da dirne nekoga i pomjeri, te da mu ta emocija otvori u njemu neke nove puteve, da bolje razumije sam sebe i da bolje razumije svijet oko sebe. Zato pravimo i zato gledamo filmove, da nekako nađemo mir sa svijetom. Ja se nadam da je na nekoga od gledalaca uticala na takav način.

GLAS: Kakva je bila saradnja sa scenaristom serije Nikolom Pejakovićem, što se ideja i usaglašavanja oko priče tiče, ali i samog izbora glumaca?

HAJDUKOVIĆ: Super je saradnja sa Koljom, koja je počela još na “Mesu”. Što se “Kostiju” tiče, svi smo birali zajedno, iako to na kraju i jeste rediteljska odluka, ja kad god sam imao dilemu, pitao sam kako on to, kao pisac zamišlja i vidi. Dugo je kasting i trajao. Imali smo vremena, Brankica Janković kao producent nam je obezbijedila neko vrijeme, da imamo, da odmjerimo, i zato nam je, nadam se, kasting ispao tako uspješan.

GLAS: Na čemu trenutno radite?

HAJDUKOVIĆ: Trenutno snimamo seriju “Advokado”. To je komedija koja će da ima dvadeset epizoda, koju režiramo Nikola Pejaković i ja.

Ranko Pavlović primljen u Slovensku akademiju književnosti i umjetnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana