РТРС вечерас премијерно приказује филм „Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш”

Срна
Foto: илустрација

БАЊАЛУКА - Радио-телевизија Републике Српске (РТРС) вечерас премијерно приказује документарно-играни филм Гвоздена Шарца "Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш" који говори о злочинима такозване Армије БиХ и ХОС-а над Србима из села трновског села Ледићи.

Филм је у основи прича Драгана Васића, који је као дванаестогодишњак једини преживио масакр у врлетима планине Трескавице који су над српским цивилима из села Ледићи починили припадници муслиманско-хрватских снага такозване Армије БиХ и ХОС-а. Његово свједочење је непроцјењиво. Иако тешко рањен, видио је ко је пуцао на ненаоружане цивиле - дјецу и жене.

Чудом је преживио, а то што је остао у животу дугује непријатељском војнику који га је рањеног одвео у ратну болницу на Игману. У филму говоре и преживјели Срби из Ледића који су из села кренули ка Српском Сарајеву.

Свједочења су снимљена у студију РТРС-а у Информативно-техничком центру /ИТЦ/ Источно Сарајево, на посебно припремљеној сценографији која садржи фотографије 24 убијена српска цивила из Ледића. Дио кадрова за потребе филма снимљен је камером и дроном у Ледићима који се налазе на подручју федералне општине Трново.

Игране сцене које су урађене на основу свједочења Драгана Васића снимљене су на локалитету Трнова и села Тврдимићи. За те потребе ангажовано је 15 статиста, велику помоћ на снимању пружили су припадници Полицијске управе Источно Сарајево и бројни појединци. Злочин над Србима из села Ледићи који се догодио почетком јуна 1992. године до данас није судски процесуиран.

Најмлађа жртва био је осамнаестомјесечни Милун Тешановић, а најстарија деведесетдвогодишња Иконија Васић. Убијена су дјеца Данијела Тешановић, Драгомир Тешановић и Слађана Секуловић. Аутор филма, новинар РТРС-а Гвозден Шарац раније је рекао да је професионална, људска и морална обавеза да се у овом формату, снимањем документарног филма сачувају сјећања на злочин који је црним словима записан у свијести сарајевских Срба. На филму су радили сниматељи, продуцент, реализатор и монтажер из ИТЦ-а Источно Сарајево.

Премијера филма је вечерас у 21.20 на програму РТРС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана