RTRS večeras premijerno prikazuje film „Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ”

Srna
Foto: ilustracija

BANjALUKA - Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) večeras premijerno prikazuje dokumentarno-igrani film Gvozdena Šarca "Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ" koji govori o zločinima takozvane Armije BiH i HOS-a nad Srbima iz sela trnovskog sela Ledići.

Film je u osnovi priča Dragana Vasića, koji je kao dvanaestogodišnjak jedini preživio masakr u vrletima planine Treskavice koji su nad srpskim civilima iz sela Ledići počinili pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga takozvane Armije BiH i HOS-a. Njegovo svjedočenje je neprocjenjivo. Iako teško ranjen, vidio je ko je pucao na nenaoružane civile - djecu i žene.

Čudom je preživio, a to što je ostao u životu duguje neprijateljskom vojniku koji ga je ranjenog odveo u ratnu bolnicu na Igmanu. U filmu govore i preživjeli Srbi iz Ledića koji su iz sela krenuli ka Srpskom Sarajevu.

Svjedočenja su snimljena u studiju RTRS-a u Informativno-tehničkom centru /ITC/ Istočno Sarajevo, na posebno pripremljenoj scenografiji koja sadrži fotografije 24 ubijena srpska civila iz Ledića. Dio kadrova za potrebe filma snimljen je kamerom i dronom u Ledićima koji se nalaze na području federalne opštine Trnovo.

Igrane scene koje su urađene na osnovu svjedočenja Dragana Vasića snimljene su na lokalitetu Trnova i sela Tvrdimići. Za te potrebe angažovano je 15 statista, veliku pomoć na snimanju pružili su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo i brojni pojedinci. Zločin nad Srbima iz sela Ledići koji se dogodio početkom juna 1992. godine do danas nije sudski procesuiran.

Najmlađa žrtva bio je osamnaestomjesečni Milun Tešanović, a najstarija devedesetdvogodišnja Ikonija Vasić. Ubijena su djeca Danijela Tešanović, Dragomir Tešanović i Slađana Sekulović. Autor filma, novinar RTRS-a Gvozden Šarac ranije je rekao da je profesionalna, ljudska i moralna obaveza da se u ovom formatu, snimanjem dokumentarnog filma sačuvaju sjećanja na zločin koji je crnim slovima zapisan u svijesti sarajevskih Srba. Na filmu su radili snimatelji, producent, realizator i montažer iz ITC-a Istočno Sarajevo.

Premijera filma je večeras u 21.20 na programu RTRS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana