Режисер Елија Казан рођен прије 111 година: Прославио Марлона Бранда и Џејмса Дина

Г.С.
Режисер Елија Казан рођен прије 111 година: Прославио Марлона Бранда и Џејмса Дина

Славни холивудски и бродвејски режисер, сценариста, романописац и продуцент, који је љубитељима филма подарио филмове као што су “Трамвај звани жеља”, “На доковима Њујорка” и “Источно од раја”, рођен је прије 111 година у Истанбулу.

Током педесетогодишње каријере режирао је велики број филмова и два пута освајао “Оскара” за најбољег редитеља.

Његово право име је Елија Казанџоглу, био је грчког поријекла, а у Сједињене Америчке Државе његови родитељи су се преселили 1913. године.

Казан је значајан по томе што је био један од главних оснивача глумачке школе “Актор студија” 1947. године која је изњедрила неке од најбољих глумаца америчког филма попут Марлона Бранда и Џејмса Дина.

Сматра се да је Казан најбоље искористио израз бунтовника без разлога који су у његовим остварењима редовно тумачили усамљенике супротстављене обичајима и законима масе.

До почетка четрдесетих година прошлог вијека био је један од најцјењенијих позоришних редитеља. Режирао је драме “Трамвај звани жеља”, “Мачка на усијаном лименом крову” које су прославиле Тенесија Вилијамса. Незаборавне су и “Сви моји синови” и “Смрт трговца” које су прославиле Артура Милера.

Након тога се посветио првенствено филму. Добио је два “Оскара” за режију, за филмове “Џентлменски споразум” из 1947. и “На доковима Њујорка” из 1954. године.

Извукао је незаборавне изведбе од глумаца као што су Марлон Брандо, Вивијен Ли, Карл Малден и Ким Хунтер у филму “Трамвај звани жеља” из 1951. године, те Џејмса Дина у филму “Источно од раја”.

У вријеме Мекартијеве ере прогона комуниста и комунистичких симпатизера Елија Казан је свједочио пред Комитетом Заступничког дома Конгреса, када је именовао 17 људи из Холивуда као чланове Комунистичке партије. То је изазвало многе негативне коментаре и на неки начин обиљежило његову каријеру.

Академија филмских умјетности је Казану 1999. године додијелила “Оскара” за животно дјело.

“Беби дол”

Овјенчана “Златним глобусом” у категоријама најбољег редитеља и најперспективније глумачке дебитанткиње Карол Бејкер, Казанова црнохуморна драма “Беби Дол” постала је први филм који је добио цензорски сертификат због неморала, због чега је у Шведској био забрањен. Међутим, у Америци је сертификат само допринио бољој гледаности, те претварању Карол Бејкер у секс симбол, захваљујући чему је тип њене спаваћице из филма добио назив беби-дол.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана