Ревија награђиваних студентских филмова одржана у Банском двору: Посвета и подршка младим умјетницима

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

“Сужањ”, “Коријени”, “Зашто мама вазда плаче”, “Нисам овдје” и “Иза планине” пет је студентских филмова који су у четвртак увече приказани у “Арт биоскопу” Банског двора у оквиру ревије награђиваних студентских филмова.

- На овај начин млади ствараоци ће од самог почетка своје каријере имати прилику да граде однос са публиком, а биће испуњена и мисија Банског двора да поред етаблираних регионалних и свјетских умјетника константно ради и на промоцији квалитетног домаћег умјетничког стваралаштва - назначили су из Банског двора.

У питању је догађај који је организован у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци, а који представља промоцију и подршку студентима, младим и још неафирмисаним умјетницима.

- Сарадња између Академије умјетности и Банског двора је изузетно значајна за наше студенте у смислу презентације њихових умјетничких радова јавности. У програму Банског двора заступљени су студијски програми ликовне и музичке умјетности, кроз студентске изложбе и концерте, а сада ће приказивањем најбољих студентских филмова бити заступљен и студијски програм драмских умјетности - рекла је декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан.

“Сужањ” Игора Ђурића је анимирани филм који је објављен прошле године, а Ђурић, који је дипломирао на на смјеру за анимирани филм на Академији умјетности у Бањалуци, био је задужен и за режију и за анимацију.

- На осамљеном острву појављује се непознати објекат. Његов власник добија

моћ да му се испуне жеље. Али, уз велику цијену - стоји у кратком опису филма.

Документарни филм “Коријени” режирао је Стефан Томић, који је студент четврте године филмске и телевизијске режије на Академији умјетности у Бањалуци.

- Док одлазим код баке да јој помогнем да обере љешњаке, сјећања из дјетињства ме преплављују. Посао није тежак, али мисли док радим јесу. Морам се суочити са траумама које ме прогањају и имати један посљедњи, искрен разговор са драгом особом коју сам трагично изгубио - стоји у објашњењу филма.

“Зашто мама плаче” је документарни филм који је режирала Кармен Обрдаљ, студенткиња Филмске и телевизијске режије на Академији умјетности у Бањалуци. Ради као асистент режије на серији “Хотел Балкан”.

- Филм прати Ену, која открива љубавна писма њених родитеља. Дописивање је трајало док су били раздвојени у рату, на најбезнаднијем мјесту на свијету - зараћеној БиХ. Ена се путовањем у град из дјетињства - Пустоград присјећа скоро немогуће љубави њених родитеља. Када је почео рат у Мостару, Енини родитељи, брачни пар различитих националности, склањају се од рата из Мостара у Пустоград, гдје Енин отац бива одведен у заточеништво - назначено је о филму.

Кратки играни филм “Нисам овдје”, у режији Саре Радусиновић 2019. године, на 25. Сарајево филм фестивалу освојио је специјалну награду жирија у конкуренцији БиХ студентски филм. Исте године као студент четврте године она је волонтирала на пројекту “Кости”, а након тога је радила као секретарица режије и вођа статиста на серији “Хотел Балкан”.

Филм прати причу о младој Селени, којој прелазак из адолесценције у одраслост није лак, ни једноставан. Без новца и посла она и даље живи с мајком у свом родном граду, а са проблемима и бригама носи се на себи типичан, али хаотичан начин.

Пети филм који је публика у “Арт биоскопу” имала прилику да погледа - “Иза планине” је кратко играно остварење у режији Бошка Крљаша, који је студент четврте године филмске режије на Академији умјетности у Бањалуци. Као асистент режије радио је на филму “Костакурта” Саше Карановића, а ради и као асистент режије на серији “Хотел Балкан”.

- Остати или отићи је актуелно питање, поготово на Балкану, а још чешће за вријеме рата. Надија и Милутин гаје идеју да је живот бајка, а не гола истина - наведено је о овом остварењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана