Revija nagrađivanih studentskih filmova održana u Banskom dvoru: Posveta i podrška mladim umjetnicima

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

“Sužanj”, “Korijeni”, “Zašto mama vazda plače”, “Nisam ovdje” i “Iza planine” pet je studentskih filmova koji su u četvrtak uveče prikazani u “Art bioskopu” Banskog dvora u okviru revije nagrađivanih studentskih filmova.

- Na ovaj način mladi stvaraoci će od samog početka svoje karijere imati priliku da grade odnos sa publikom, a biće ispunjena i misija Banskog dvora da pored etabliranih regionalnih i svjetskih umjetnika konstantno radi i na promociji kvalitetnog domaćeg umjetničkog stvaralaštva - naznačili su iz Banskog dvora.

U pitanju je događaj koji je organizovan u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a koji predstavlja promociju i podršku studentima, mladim i još neafirmisanim umjetnicima.

- Saradnja između Akademije umjetnosti i Banskog dvora je izuzetno značajna za naše studente u smislu prezentacije njihovih umjetničkih radova javnosti. U programu Banskog dvora zastupljeni su studijski programi likovne i muzičke umjetnosti, kroz studentske izložbe i koncerte, a sada će prikazivanjem najboljih studentskih filmova biti zastupljen i studijski program dramskih umjetnosti - rekla je dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan.

“Sužanj” Igora Đurića je animirani film koji je objavljen prošle godine, a Đurić, koji je diplomirao na na smjeru za animirani film na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, bio je zadužen i za režiju i za animaciju.

- Na osamljenom ostrvu pojavljuje se nepoznati objekat. Njegov vlasnik dobija

moć da mu se ispune želje. Ali, uz veliku cijenu - stoji u kratkom opisu filma.

Dokumentarni film “Korijeni” režirao je Stefan Tomić, koji je student četvrte godine filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

- Dok odlazim kod bake da joj pomognem da obere lješnjake, sjećanja iz djetinjstva me preplavljuju. Posao nije težak, ali misli dok radim jesu. Moram se suočiti sa traumama koje me proganjaju i imati jedan posljednji, iskren razgovor sa dragom osobom koju sam tragično izgubio - stoji u objašnjenju filma.

“Zašto mama plače” je dokumentarni film koji je režirala Karmen Obrdalj, studentkinja Filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Radi kao asistent režije na seriji “Hotel Balkan”.

- Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu - zaraćenoj BiH. Ena se putovanjem u grad iz djetinjstva - Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti, sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd, gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo - naznačeno je o filmu.

Kratki igrani film “Nisam ovdje”, u režiji Sare Radusinović 2019. godine, na 25. Sarajevo film festivalu osvojio je specijalnu nagradu žirija u konkurenciji BiH studentski film. Iste godine kao student četvrte godine ona je volontirala na projektu “Kosti”, a nakon toga je radila kao sekretarica režije i vođa statista na seriji “Hotel Balkan”.

Film prati priču o mladoj Seleni, kojoj prelazak iz adolescencije u odraslost nije lak, ni jednostavan. Bez novca i posla ona i dalje živi s majkom u svom rodnom gradu, a sa problemima i brigama nosi se na sebi tipičan, ali haotičan način.

Peti film koji je publika u “Art bioskopu” imala priliku da pogleda - “Iza planine” je kratko igrano ostvarenje u režiji Boška Krljaša, koji je student četvrte godine filmske režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Kao asistent režije radio je na filmu “Kostakurta” Saše Karanovića, a radi i kao asistent režije na seriji “Hotel Balkan”.

- Ostati ili otići je aktuelno pitanje, pogotovo na Balkanu, a još češće za vrijeme rata. Nadija i Milutin gaje ideju da je život bajka, a ne gola istina - navedeno je o ovom ostvarenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana